Djokovičovi bere síly záhadná nemoc. Nikdy se mi to nestalo, znepokojuje mě to, přiznává

Nijak oslnivý vstup do antukové fáze sezony má za sebou světová jednička Novak Djokovič. Srbský tenista napřed vypadl na prestižním podniku v Monte Carlu hned po prvním zápase, na skromnějším turnaji v rodném Bělehradě ve finále podlehl Rusovi Andreji Rubljovovi. Po porážce prozradil, že ho limituje nemoc, o které dvacetinásobný grandslamový šampion referoval velmi záhadně.

V Bělehradě neměl Djokovič lehkou cestu do finále. Ve všech zápasech musel jít přes tři sety, ačkoliv je běžně zvyklý na negrandslamových turnajích vyhrávat ve dvou sadách. Delší partii si střihl s krajany Djerem a Kecmanovičem, v semifinále pak s Rusem Karenem Chačanovem.

Dalšího ruského hráče Andreje Rubljova už přemoct nezvládl. Sice opět dotáhl duel do rozhodujícího dějství, ale v něm už podal očividně odevzdaný výkon a prohrál 0:6. Zkrátka došly síly, poukazatelů na únavu bylo hned několik. Djokovič je přitom jinak známý jako tenisový maratonec, který se nikdy nevzdává a snaží se zachránit i to, co je zdánlivě neřešitelné.

„Myslím, že je to kvůli nemoci, která mě postihla před pár týdny,“ popisoval 34letý Djokovič možnou příčinu toho, proč není ve své kůži. Onemocnění tak Srba postihlo zřejmě ještě před Masters podnikem v Monaku, kde podlehl na úvod pozdějšímu finalistovi Alejandru Davidovichovi Fokinovi.

„Není to koronavirus a nechci uvádět žádné další podrobnosti. Je to ale něco, co ovlivňuje můj metabolismus. Je znepokojující mít na kurtu takový pocit,“ nechtěla sdělovat další podrobnosti světová jednička, podle níž se tělo začalo ozývat vždy ke konci druhého setu.

Djokovič je z daného stavu značně znepokojený. „To se mi nikdy nestalo, ani v rané fázi mé kariéry. Nejprve v Monte Carlu a pak tady v Srbsku. Myslím si tedy, že to souvisí s nemocí, kterou jsem prošel. Byla náročná jak fyzicky, tak psychicky.“

Po psychické stránce si Djokovič příliš neodpočinul ani na začátku roku. Díky tomu, že byl tenista v prosinci pozitivně testovaný na covid, nejprve dostal výjimku pro účast na lednovém Australian Open. Jako neočkovaný by se bez prodělání nemoci jinak nemohl na grandslam v Melbourne vůbec vypravit.

Jenže bídná komunikace mezi pořadateli turnaje a australskými úřady způsobila pořádný galimatyáš. Djokovič byl zadržen imigračními úředníky hned po příletu do Melbourne a následně přemístěn do detenčního zařízení. Soudní cestou se snažil vybojovat zpátky svá víza a možnost obhajovat triumf z roku 2021. V jednu chvíli se zdálo, že uspěl, konečný verdikt však hovořil v jeho neprospěch. Nakonec byl po dlouhých tahanicích deportován, aniž by odehrál jediný zápas.

Po mrzutém resumé cesty do Austrálie se na kurty vrátil až na konci února v Dubaji, kde ho ve čtvrtfinále překvapivě vyřadil Čech Jiří Veselý. Jediné další dvě účasti Djokoviče v roce 2022 přišly ve zmiňovaném Monte Carlu a Bělehradu.

Nejbližším vrcholem bude pro „Djokera“ Roland Garros. Tento grandslam loni opanoval, letos ale hrozilo, že o něj přijde. Turnaj v Paříži původně podmiňoval účast očkováním proti koronaviru, následně ale od opatření upustil.

Bude Djokoviče limitovat záhadná nemoc i nadále?

Tagy: