Ukrajinský tenista Stachovskyj narukoval do války. Pomůžu ti, poslal Djokovič jasný vzkaz

Srbský tenista Novak Djokovič nabídl finanční i jinou pomoc bývalému ukrajinskému hráči Serhiji Stachovskému, který se ještě před útokem Ruska připojil k aktivním zálohám. Šestatřicetiletý vítěz čtyř turnajů ATP, který po Australian Open ukončil profesionální kariéru, zveřejnil na instagramu vzkaz od Djokoviče přes aplikaci WhatsApp.

„Dej mi, prosím, vědět, kam můžu poslat finanční nebo jinou pomoc,“ napsal aktuálně druhý hráč světa spolu s přáním, aby se situace co nejdřív uklidnila. Stachovskij na to reagoval, že Ukrajina je vítězi 20 grandslamů za nabídku i za podporu vděčná.

Kyjevský rodák Stachovskij je jedním z ukrajinských sportovců, kteří jsou připraveni bránit se zbraní v ruce vlast proti ruské invazi, ačkoli nemá žádné vojenské zkušenosti. K aktivním zálohám se připojili i bývalý profesionální mistr světa v těžké váze a olympijský vítěz v boxu Vladimir Kličko a jeho starší bratr Vitalij, který je starostou Kyjeva.

Srbsko je ohledně ruské invaze na Ukrajinu rozdělené. Prezident Aleksandar Vučić ohledně války lavíruje a snaží se vybalancovat snahy země o vstup do Evropské unie s tradičně úzkou spoluprací s Moskvou. Den po invazi uvedl, že „plně podporuje územní celistvost Ukrajiny“, zároveň se však měsíc před parlamentními a prezidentskými volbami odmítá připojit k západním sankcím vůči Rusku.

Mnoho Srbů podporuje silné vazby země na Rusko a naopak se ostře vymezuje vůči NATO, které Jugoslávii v roce 1999 bombardovalo. Například v pátek vyšly do ulic tisíce lidí s ruskými vlajkami a hlásali hesla na podporu kroků Kremlu. Jiná početná skupina vyjádřila naopak podporu Ukrajině. Někteří dokonce pálili své ruské pasy.

Srbsko s Ruskem historicky udržuje silné vztahy a je na něm do značné míře závislé v energetice. Významnou je pro Bělehrad podpora Moskvy v otázce Kosova, které v roce 2008 jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku. Rusko může díky právu veta v Radě bezpečnosti blokovat vstup Kosova do OSN.

Tagy: