Přibývá střetů aut se zvěří, následky mohou být tragické. Experti radí, co rozhodně nedělat

Přibývá střetů aut se zvěří

Přibývá střetů aut se zvěří

V poslední době přibývá nehod, kdy řidiči skočí do cesty zvěř. Taková srážka se srncem nebo třeba divočákem přitom dokáže na autech nadělat opravdu velké škody a někdy končí i zraněním posádky. Jak se v takových případech za volantem chovat?

Srnku nebo jinou zvěř potkala na silnici už asi většina řidičů, v těchto dnech je zvěře na vozovkách hlavně v noci velké množství a s tím souvisí i nárůst počtu dopravních nehod. „Ke strážce se zvěří muže dojít během celého roku, nicméně v poslední době evidujeme opět zvýšený počet. Na Náchodsku během druhého srpnového víkendu došlo k devíti případům,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí policie Lucie Konečná.

„Jel jsem do práce a vběhla mi tam srna a za ní druhá, nestihl jsem zareagovat. Škoda byla přes padesát tisíc. Pojištění jsem v tu dobu bohužel neměl,“ popsal řidič. Podle expertů ale měl být na možnost takové srážky připravený. Zásadní chybou je podle expertů strhnout řízení a snažit se zvěři vyhnout.

„Vyjet ve vyšší rychlosti mimo silnici s sebou nese téměř jistě riziko nárazu do nějaké pevné překážky – stromu a podobně. Pokud tam nic takového není, je tam velké riziko převrácení vozidla,“ vysvětlil dopravní expert Roman Budský. Takové nehody pak mohou končit i tragicky, a to hlavně proto, že řidiči neví, jak se zachovat.

„Snažíme se za každou cenu udržet to auto na silnici i za cenu toho, že do toho zvířete narazíme. Že do něho narazíme přední částí vozidla, která je nejpevnější a je to část která nejlépe chrání posádku,“ upřesnil Budský. Zdraví posádky je na prvním místě, škoda na autě se dá lehce řešit, pokud má řidič pojištění.

„Existuje připojištění na střet se zvěří k povinnému ručení a nemusíme si kvůli tomu dělat kompletní havarijní pojištění,“ doplnil finanční poradce Miroslav Stoklasa. Pokud ale řidič pojištění nemá, škody si uhradí sám, a ty mohou být při takových nehodách opravdu vysoké.

Jedna z posledních vážných nehod tohoto druhu se stala minulé pondělí na Rychnovsku. Řidič osobního auta brzdil kvůli srnce. Střetu by nejspíš dokázal zabránit, ale zezadu do něj narazilo další auto. Několik lidí se zranilo. „Při této nehodě došlo ke zranění tří lidí a škoda se vyšplhala přes šest set tisíc korun,“ uzavřela mluvčí policie. Za volantem se tak určitě vyplatí ostražitost a maximální soustředění.

Tagy: