Prigožin se bál o život, u Lukašenka nezůstane. Expert odhadl, kam zamíří šéf vagnerovců

Jevgenij Prigožin na hřbitově padlých bojovníků Vagnerovy skupiny v Rusku

K věci 26.6.2023

Pochybuji, že by běloruský prezident Alexandr Lukašenko chtěl mít ve své zemi někoho takového, jako je Jevgenij Prigožin. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl zahraniční analytik Českého rozhlasu a bývalý korespondent v Rusku Ondřej Soukup. Šéfovi žoldnéřské skupiny vagnerovců podle něj hrozila i fyzická likvidace. Nejpravděpodobnější scénář je podle něj nyní Prigožinův návrat do Afriky.

Hrozba oficiálního začlenění vagnerovců pod ruské ministerstvo obrany byla podle Soukupa pro Prigožina poslední kapkou. „Vagnerova skupina, stejně jako celá ruská armáda, loni utrpěla velké ztráty, což Jevgenij Prigožin vyřešil tak, že dostal svolení rekrutovat lidi v ruských věznicích. Tito bývalí kriminálníci momentálně tvoří minimálně polovinu příslušníků Vagnerovy jednotky. Už dříve si přitom Prigožin stěžoval, že armáda mu nedodává dostatečné množství munice,“ uvedl Soukup.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Just: Prigožinův fešácký azyl a zastavení vzpoury loutkou? Pro kritiky je Putin slabý vůdce

Prigožinova podrážděnost vůči šéfovi generálního štábu Valeriji Gerasimovi se začala projevovat už loni na podzim. Soukup připomněl, že ho na jednom ze svých videí označil velmi vulgárním výrazem pro homosexuála. „V ruské extrémně machistické kultuře to je asi největší myslitelná urážka,“ zdůraznil. „Posléze Prigožin obviňoval ministerstvo obrany, že nechává jeho jednotky schválně vykrvácet u Bachmutu a při ztrátách dosahujících 50 % naznačoval, že ministerstvu obrany jde o to, aby skupina zcela vykrvácela,“ dodal expert na Rusko.

Oficiální začlenění pod Ruskou federaci by podle Soukupa vedlo k Prigožinově konci, což si podle něj uvědomoval i šéf vagnerovců. „Skupina by mohla být rozpuštěna a s Prigožinem by se to vyřídilo pravděpodobně fyzickou likvidací. Pochopil tedy, že vydání dekretu, který žádá, aby lidé z nezávislých vojenských skupin, včetně vagnerovců, podepsali kontrakt s ministerstvem obrany, bude znamenat ztrátu kontroly nad jeho vlastní skupinou,“ uvedl Soukup.

Zpátky do Afriky?

Prigožin v Bělorusku nezůstane, myslí si expert. „Pochybuji, že by Alexandr Lukašenko chtěl mít někoho takového na svém území. Za nejpravděpodobnější verzi považuji, že se nějakým způsobem domluvili a odjede řídit operace vagnerovců v Africe – ve Středoafrické republice, Libyi, Súdánu a řadě dalších států. Trošku se totiž zapomíná, že vagnerovci na začátku války vůbec na Ukrajině nebyli a působili jen v Africe,“ řekl Soukup.

O finance se podle něj Prigožin zatím příliš obávat nemusí, fungování jádra skupiny mu zajistí smlouvy s některými tamními vládami. „V Africe, ale i v Sýrii, má oficiálně smlouvy s vládami na výcvik místních armádních jednotek. V případě Sýrie má i licenci na těžbu ropy. Máme také informace, že se jeho emisaři zapojují do obchodu s takzvanými krvavými diamanty v Africe. Pár tisíc lidí a jeho samotného to může uživit poměrně spolehlivě,“ dodal někdejší zpravodaj v Rusku.

Tagy: