Just: Prigožinův fešácký azyl a zastavení vzpoury loutkou? Pro kritiky je Putin slabý vůdce

Vladimir Putin

Jiří Just přiblížil situaci v Rusku

Vzpouru v Rusku prezident Vladimir Putin nezastavil osobně, ale skrze „loutku z Běloruska“. Zrádce, jak označil vagnerovce, slíbil potrestat – to se nestalo a Jevgenij Prigožin získal fešácký azyl. Pro kritiky je slabým vůdcem. V pořadu Nový den to uvedl spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just. Vysvětlil, proč vzpoura šéfa Vagnerovy skupiny tak rychle skončila i to, co se žoldnéři bude nyní.

Podle Justa mohla vzpoura ruskému prezidentovi částečně prospět. „Situace je ale z hlediska Putinova renomé nejednoznačná. Vzpouru nějak zastavil, ale nikoliv osobně. Byla to ‚jeho loutka z Běloruska‘ – prezident Alexandr Lukašenko,“ vysvětloval novinář.

Stejně tak šéf Kremlu sliboval, že „všechny zrádce“ – čímž myslel vagnerovce – potrestá a budou se zpovídat ruskému lidu. „Poté se objevila informace, že všichni vzbouřenci nebudou potrestáni. A Prigožin, ten dokonce dostane fešácký azyl v Bělorusku. Tudíž lidi, kteří byli vůči Putinovi kriticky naladěni, nepřesvědčil. Naopak je utvrdil v tom, že je pro ně slabý vůdce. Většina Rusů si ale oddechla, že nedošlo k občanské válce a jejich postoj k prezidentovi se nějak výrazně nezmění,“ domnívá se Just.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Triumfální ústup vagnerovců. Rusové se s nimi loučili oslavami, Šojgu se stále neukázal

Situace v Rusku byla podle jeho soudu o víkendu skutečně kritická. „Dokonce i Putin ve svém projevu v sobotu ráno situaci přirovnal k roku 1917 – době, kdy začala občanská válka a následoval rozpad ruského impéria. Myslím, že Rusko mělo k občanské válce nakročeno, obzvlášť ve chvíli, kdy by došlo ke krvavým střetům mezi vagnerovci a ruskými vojáky. Skutečně byla situace pro ruský stát velmi nebezpečná,“ pokračoval.

Prigožinova marná snaha

Následně vysvětlil, proč vzpoura tak rychle skončila. „Prigožin nenašel zastánce ani na politické linii, ani mezi frustrovanými ruskými vojáky. Žádná ruská jednotka se k vagnerovcům nepřipojila. Bylo to osamocené povstání proti Kremlu,“ líčil Just. Domnívá se, že zprávy o dohodě mezi Prigožinem a Lukašenkem jsou pravdivé.

„Lukašenko ho přesvědčil, že je vzpoura marná, zbytečná a vedla by ke krveprolití a začátku války v Rusku. Prigožin si zřejmě uvědomil, že má běloruský vůdce pravdu, a proto kapituloval zhruba 200 kilometrů před Moskvou,“ podotkl.

Podle oficiálních informací by šéf vagnerovců měl být ve vyhnanství v Bělorusku. „Otázkou ale je, co bude s jeho byznysovým impériem. Zřejmě si ho převezme stát nebo prostátní struktura. Prigožin zchudne a přijde o vagnerovce. Minimálně o ty, kteří bojovali,“ doplnil Just a dodal, že osud Vagnerovy skupiny je také lehce nejasný.

„Je to významná síla, která je efektivní a může na frontě ruské armádě – která už tak moc efektivní není – pomoci. Je pravděpodobné, že ruská vláda si bude chtít vagnerovce jako celek nechat. Podle prohlášení mluvčího Kremlu by však ti, co se účastnili vzpoury, měli být z jednotky vyloučeni. Pravděpodobně se budou moci zapojit do ruské armády, ale jako dobrovolníci,“ zmínil spolupracovník CNN Prima NEWS.

Tagy: