Tvrdit, že přijetí eura zlevní hypotéky, je cesta do pekel. Debata je demagogická, říká Musil

Petr Musil, člen Národní rozpočtové rady

360° 21.11.2023

Argumenty o přijetí eura, podle nichž bychom měli nižší inflaci a levnější hypotéky, kdybychom byli v eurozóně, jsou cestou do pekel. Uvedl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS člen Národní rozpočtové rady Petr Musil. Debata o přijetí či nepřijetí eura podle něj leckdy připomíná závody, kdo bude větší demagog.

Politici mají možnost přesvědčit společnost, že euro je pro českou ekonomiku skutečně výhodné, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Petr Musil. „Přesvědčujme ale opravdu racionálními argumenty typu ‚podniky ušetří obrovské peníze na transakčních nákladech‘ nebo ‚nebudeme si muset měnit koruny na eura, když budeme cestovat do eurozóny‘. Nepoužívejme ale argumenty, že ‚kdybychom byli v eurozóně, měli bychom nižší inflaci a levné hypotéky‘. To je cesta do pekel,“ řekl Musil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko jako nemocný muž Evropy? Nakazilo se od Německa, vláda působí bezradně, říká Kovanda

Pokud bychom chtěli, je podle něj reálné přijmout euro do roku 2030. „Ten termín je realistický. Sice teď neplníme některá maastrichtská kritéria, ale plníme ta, se kterým mají největší problémy země, které už v eurozóně jsou, tedy podíl veřejného dluhu na HDP. Ostatní kritéria, která se týkají inflace a úrokových sazeb, momentálně neplníme, ale to je spíše nějaký exces, nějaká nenormalita, která pravděpodobně vyprchá. Pokud si řekneme, že budeme chtít euro do roku 2030, je to zvládnutelné,“ vysvětlil Musil.

Když se řeší otázka přijetí eura, zaznívá i argument, že by k tomu mělo dojít, až to pro nás bude výhodné. Musil ovšem podotkl, že nikdo pořádně nedefinoval, co má tou „výhodností“ přesně být. „Diskutovalo se to zejména v souvislosti s vysokou inflací a z obou táborů, jak zastánců eura, tak koruny, to leckdy připomínalo závody v tom, kdo bude větší demagog,“ sdělil Musil. Dodal, že zastánci eura například argumentují tím, že kdybychom měli euro, měli bychom nyní poloviční inflaci. „Už se jaksi zamlčovalo, že ta inflace byla napříč zeměmi eurozóny značně rozptýlená,“ zdůraznil.

Zastánci koruny zase často zmiňovali, že naše měna nám dává možnost vykonávat nezávislou měnovou politiku. „Když jsme tu měnovou politiku v roce 2013 použili v podobě takzvaného kurzového závazku, ti samí zastánci koruny a myšlenky, že můžeme uplatňovat samostatnou měnovou politiku, najednou křičeli, že ji vlastně nemáme uplatňovat, protože Česká národní banka dělá, co nemá,“ řekl Musil. Podle něj tato diskuse postrádá seriózní ekonomické argumenty a je značně posazená na emocích. „To se pak úplně zvrhává do iracionální sféry,“ dodal.

Tagy: