Přijetí běženců z třetích zemí odmítá dle průzkumu většina Čechů. Solidaritu by projevili jinak

Přijímání běženců odmítá 84 procent Čechů.

Téma nelegálních migrantů rezonuje společností

Téma nelegálních migrantů ze třetích zemí nerezonuje pouze u politiků, ale také u českých občanů. Ukázal to exkluzivní průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS, ze kterého vyplývá, že proti solidárnímu přijímání běženců je 84 procent Čechů. Většina dotazovaných ale zároveň uvedla, že by Česko mělo migrací zasaženým zemím pomáhat jinou formou.

V otázkách migrace by unie měla postupovat společně. Pod takový výrok se podepsalo 69 procent oslovených. Víc než 8 z 10 Čechů ale zároveň odmítá přijímání migrantů na české území. Zásadně s tím nesouhlasí 84 procent respondentů, zatímco 16 procent by do Česka uprchlíky z jiných zemí Evropské unie přijalo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podělali jste předsednictví, teď i kvóty. Babiš zuřil ve Sněmovně kvůli migrační reformě

Solidaritu by většina Čechů projevovala jiným způsobem – 83 % respondentů skrz zapojení Česka do procesu vracení lidí zpět do vlasti a zhruba 7 z 10 dotázaných by pak zvedlo ruku pro navýšení finančních příspěvků pro evropskou pohraniční stráž Frontex.

„Migrační pakt tak, jak byl přijat, plně odpovídá tomu, co tam lidé vyjádřili,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS). „S tímto skutečně vůbec nesouzníme. Je potřeba to řešit systémově, tedy přestat podporovat dovoz imigrantů z Afriky a od afrického pobřeží,“ řekl poslanec Radek Koten (SPD).

Repatriace neúspěšných žadatelů o azyl zpět do zemí původu jsou ale podle orientalisty Petra Pelikána největším problémem, údajně totiž nefungují. „Nikdo se nesnaží ty odmítnuté nějak vrátit, všichni se snaží je nějak legalizovat. Jsou země, které každých pět let dělají pobytové amnestie, a jsou země, které to vůbec neřeší a mají tam statisíce migrantů, o kterých nikdo neví,“ uvedl Pelikán.

Zhruba 68 procent Čechů si také přeje, aby země evropské unie chránily své vnějších hranice společně a ne každý stát zvlášť.

Tagy:
STEM Andrej Babiš Petr Fiala CNN Prima NEWS Evropská unie Petr Pelikán Česko Radek Koten Poslanecká sněmovna ČR Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž