Policie v případu formulí na Pražském okruhu tápe. V akci je i státní zastupitelství a GIBS

Policisté pátrají po řidičích formulí, které se proháněli po Pražském okruhu.

Pokračování případu formulí na pražském okruhu

Případ formulí, které se v září proháněly po Pražském okruhu, pokračuje. Muž, který na řidiče podal trestní oznámení, si stěžoval jak na státním zastupitelství, tak na Generální inspekci bezpečnostních sborů. Piloti však stále nebyli potrestáni.

Formulemi prohánějícími se po Pražském okruhu se zabývala policie. Té se ale řidiče vypátrat nepodařilo. „Případ jsme odložili, jelikož se nám nepodařilo ztotožnit řidiče, který v inkriminovaný čas monopost řídil,“ uvedla mluvčí Policie ČR Violeta Siřišťová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čerpadlářka odnesla z kasy šest milionů korun. Za zpronevěru si má odsedět tři a půl roku

„To je nejhorší dno našeho právního systému, měří se dvojím metrem. Jednou to musí skončit. Normálnímu řidiči, když udělá takovou věc, vezmou řidičák na místě. Tohle je něco hrozného, je to nespravedlivé vůči všem řidičům,“ prohlásil ředitel autoškoly a dopravní expert Pavel Greiner.

Dohledat piloty by přitom nemělo být tak složité. Stačila chvilka pátrání na internetu. Na záběrech, které redakce našla, se objevili dva piloti, jeden z nich byl dokonce představen. Redakce Krimi zpráv ho kontaktovala, na zprávu ale neodpověděl. Druhý pilot představen nebyl a nesundal si ani helmu. Hodně podobný stroj se totiž proháněl po dálnici D4 už v roce 2019. „Musí být nějaký vlastník, provozovatel nebo někdo, kdo to někomu půjčil. Provozovatel odpovídá za to, že ví, komu to půjčuje a jestli má právo řídit,“ podotkl Greiner.

Druhé kolo kauzy

Muž, který podal trestní oznámení, se nechtěl s výsledkem policejní práce smířit, a tak se obrátil se stížností na státní zastupitelství a napsal i na Generální inspekci bezpečnostních sborů. „Můžu potvrdit, že tento podnět jsme obdrželi a vyhodnotili po obsahové stránce. Vzhledem k tomu, že ve věci nespatřujeme věcnou příslušnost, bude podnět postoupen policejnímu prezidiu,“ uvedla mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Nguyenová. Celá kauza se tak může dostat do druhého kola. Záleží na tom, co policejní prezidium a státní zastupitelství vymyslí.

Tagy:
silnice Formule 1 GIBS Pražský okruh Policie České republiky Státní zastupitelství ČR Dálnice D4 Policejní prezidium České republiky