Připravte růže i traviny na nadcházející zimu

Péče o růže odkvětem na zimu nekončí. Najdeme je snad na každé zahradě a milovníci růží je pěstují i v bytech. Pěstovat můžete růže pnoucí, keříkové, stromkové, minirůže či růže plazivé. Většinou mají vícekvěté stonky a tvoří tak krásné kytice i samostatně. Jsou symbolem lásky a smyslnosti a rozhodně patří i na první rande.

Růže se těší oblibě už od dávných dob, pěstovaly se v zahradách v starověku i středověku a najdeme je v mnohých zahradách a parcích po celém světě i v dnešní době. Díky tak dlouhé tradici je péče o ně už velmi vytříbená a povedlo se vyšlechtit nepřeberné množství druhů, tvarů, barev a zajímavých hybridů. Na rande i jako gratulaci se kytice růži hodí vždy. Žluté jsou jemné a značí přátelství, růžové lásku a červené jednoznačně vášeň a zájem muže o ženu. I mužům můžeme darovat kytici růží třeba k padesátinám a dát jim tak najevo náklonnost a uznání.

Jak správně pečovat o růže před zimou?

Poslední květy, pokud ještě nepřešly mrazem, můžete využít ještě doma ve váze. Krásně budou vypadat na stole, na komodě v kterékoliv místnosti nebo na okraji schodů v rodinném domě. Využít můžete také nerozkvetlé pupeny, které se vám pak rozvinou uvnitř v teple a nařezané růže vám tak vydrží déle. Pokud máte květů ještě hodně a je vám líto je vyhodit, můžete si je nasušit. Klasicky se suší v tmavé suché místnosti pověšené květem dolů.

Odkvetlé květy a květy i pupeny, které nevyužijete, ostříhejte. Nic z květů a pupenů neponechávejte, v zimě by zbylou rostlinu zbytečně vysilovaly a navíc jsou pak v zimě často zdrojem napadení plísní a nemocemi. Odkvetlé a odkvétající květy stříhejte těsně pod květem. Pokud má rostlina poškozené, suché nebo nemocné části, také je odstraňte a případně použijte vhodný ošetřující přípravek. Další stříhání nechte až po zimě, kdy budete vědět, že další mrazy už nehrozí a rostlina začíná nově rašit. Až v tuto dobu můžete keř bezpečně tvarovat.

Dalším krokem péče o růže je dobře zkypřit půdu kolem. Půdu kolem sazenic tím provzdušníte a nezapomeňte přihrnou zkypřenou půdu nad kořeny. Pokud se vám bude zdát, že máte půdy na zahrnutí kořenů málo, přisypejte rašelinu. Takto kořeny ochráníte před silnými mrazy. Určitě udělejte přikopčení tak velké, abyste zakryly také dostatečnou část nadzemních výhonů a tím je ochránili před poškozením. Můžete použít také listí, větve nebo jehličí. Odkrývejte pak až na jaře, v době, kdy už nebudou hrozit poslední mrazy.

Jak se starat o okrasné traviny?

Vysoké i nízké trsy okrasných travin už můžeme také najít v mnohých zahradách. Jsou vděčné a nenáročné na pěstování a dělají krásnou jednoduchou dekoraci. Krásně vypadají i v zimě. Mnohem lépe totiž tyto rostliny přežijí zimu, když je neostříháme, ale necháme vzrostlé jak jsou. Příliš košaté a vysoké traviny můžeme svázat, aby neklesali vlhkem a sněhem k zemi. To by způsobilo uhnívání.

Velkou chybu je na zimu tyto rostliny ostříhat. Často pěstitelé ustřihnou okrasnou trávu až u země a to může rostlinu hodně poškodit. Působením velkého množství vody a sněhu, bez možnosti se “nadechnout” a přijímat aspoň nějaké sluneční paprsky způsobují také uhnívání zbylé části a na jaře se taková rostlina vzpamatovává jen velmi těžko. Navíc musí opět růst od začátku a přijdeme tak o krásnou již vzrostlou rostlinu. Naopak v zimě můžete ocenit krásný pohled na zelené části, mírně zasypané sněhem a osvětlené zimním sluníčkem.

Zdroj: pořad Receptář prima nápadů

Tagy: