Říká vám něco termín lyofilizace? Pokud nejste o moc moudřejší, ani budeme-li hovořit o sušení mrazem, nezoufejte, vše vysvětlíme. Stačí pokračovat ve čtení těchto řádků.
Sušení mrazem je nejšetrnější metodou konzervace potravin
Lyofilizace neboli sušené mrazem je moderní postup, při kterém jsou (nejen) potraviny zbavovány veškeré obsažené vody. Současně ale nedochází k zásadnímu narušení struktury materiálu ani kompletní ztrátě barev.
Výsledek je tak velice podobný původní podobě (jahoda na obrázku byla před sušením mrazem nakrájená na kostičky). V případě ovoce si tedy například jahody a maliny, které jsou mrazem sušeny velice často, zachovají červenou barvu. Jednotlivé druhy ovoce sušeného mrazem na první pohled poznáte. Zcela bez barviv! To nelze říci například o klasickém sušení – taková rozinka nemá s čerstvým hroznovým vínem vizuálně mnoho společného.
Výrazné prodloužení trvanlivosti ovoce
Ovoce sušené mrazem má navíc velice dlouhou trvanlivost. V uzavřeném obalu jde o měsíce až roky. Bez konzervantů a jiných umělých látek. I po otevření obalu ale hovoříme při správném skladování minimálně o několika týdnech nezávadnosti. A za tu dobu nepochybně stihnete veškerý obsah zkonzumovat.
Chutná potravina napěchovaná živinami
Protože sušení mrazem je velice šetrnou metodou konzervace, nedochází u ní k nadměrnému úbytku vitaminů. V potravině také zůstává veškerá vláknina a přítomny jsou i minerály. Navíc dochází k maximální koncentraci chuti. Lyofilizované ovoce je tak nejen plné chuti, ale i živin. A v rozumném množství jej tak jednoznačně lze doporučit do pestrého a zdravého jídelníčku.
Jaké je ideální množství lyofilizovaného ovoce?
Ovoce sušeného mrazem můžete zkontumovat větší hrst týdně – tedy asi 10 gramů denně. Je to z toho důvodu, že ovoce po zbavení vody zmenší svůj objem, zůstávají v něm ale veškeré živiny a cukry. Sušené ovoce je tedy velice lehké.
Tuto doporučenou dávku si můžete přidat například do ovesné kaše nebo do jogurtu. Skvělou variantou je také jeho smíchání s ořechy. Připravit si můžete i chutnou granolu.
Kvalitní ovoce po celý rok
Během hlavní sezóny – tedy v průběhu léta – vám možná nebude sušené ovoce dávat takový smysl. Ostatně k dispozici je široká nabídka čerstvých farmářských plodin i dalšího ovoce z celého světa. Ovoce sušené mrazem ale oceníte mimo sezónu. Díky němu totiž můžete mít kvalitní a zdravé potraviny bez kompromisů po celý rok. Ovoce sušené mrazem navíc můžete ponořit do vody – absorbuje tekutinu nazpět a vy budete mít ovoce tvarem i chutí velice podobné čerstvému.
Ovoce sušené mrazem je tak v první řadě velice zajímavou alternativou ke klasicky sušenému ovoci nebo například k ovoci kompotovanému. Současně jde o zdravou alternativu sladkého mlsání – nahradit s ním můžete dorty, čokoládu či sušenky. Velice oblíbené bude i u dětí.