Potraviny mohou ještě zdražit. Šrouby utáhnou regulace Bruselu, přiznává poradce Fialy

Celá řada potravin v tuzemsku je podstatně dražší než v minulosti. Mezi nimi i tradiční artikly spjaté s Velikonoci jako třeba vajíčka nebo cukr. Poradce premiéra Petra Fialy (ODS) a hlavní ekonom BH Securities ve vysílání Partie Terezie Tománkové řekl, že hlavní díl viny za vysoké ceny mají velcí zemědělci a v některých případech i obchodníci. Zároveň naznačil, kde by viděl cestu k řešení této krize.

Deset kusů vajec stálo před sedmi lety 27 korun, dnes za ně zaplatíme i přes 60 korun. Křeček přiznává, že se jedná o veliký problém a aktuálně zažíváme ty nejdražší Velikonoce v historii. Situace se podle něj může ještě zhoršit. „Obávám se, že regulace, která sem jde z Evropské unie, ještě více utáhne šrouby,“ komentoval ekonom s odkazem na plánovaný zákaz klecových chovů.

Ten podle něj povede k tomu, že řada chovatelů drůbeže skončí a jiní budou muset masivně investovat, aby na trhu zůstali, což povede opět k vyšším cenám. Vyjma vajec ovšem značně podražil i cukr. Křeček má za to, že velký díl viny za vysoké ceny nesou velcí tuzemští zemědělci.

„Já jsem přesvědčen, že zásadní problém je v tom, že nemáme dostatečnou konkurenci na našem trhu. Problém je u velkých zemědělců, kteří zneužívají své postavení na trhu. Viděli jsme rekordní zisky za loňský rok, takže zemědělci, kteří plakali, jak se budou mít špatně, zažili pravý opak,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Křeček.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Letošní Velikonoce jsou rekordně drahé. Za co všechno si připlácíme?

Osobně vidí nejmenší problém u zpracovatelů, jistou vinu za vysoké ceny některých potravin nesou podle něj i obchodníci. „Jsou potraviny, kde zneužívají své situace obchodníci, a jsou i potraviny, kde je skutečně malá konkurence,“ zhodnotil ekonomický poradce předsedy vlády.

Zároveň nastínil, kde by viděl cestu k řešení a snížení cenové relace. „U velkých zemědělců se domnívám, že se musí udělat více kontrol. Musí dbát na to, aby konkurenční prostředí skutečně fungovalo, aby se nemohla zneužívat tržní síla,“ popsal Křeček v Partii Terezie Tománkové. Zároveň by byl rád, kdyby se podařilo do oboru nalákat další lidi, čímž by vznikaly nové obchody či zemědělští výrobci.

Středula vládu kritizuje

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula reagoval, že se krize nepromítá pouze do cen potravin, nýbrž do celé ekonomické situace. „Počátek celého problému je podzim 2021, kdy začaly explodovat ceny elektrické energie, plynu a vše, co s tím souvisí. Česká vláda neudělala v této chvíli už za víc než rok a čtvrt vlastně vůbec nic s výjimkou debaty o cenách elektrické energie a na všechny ostatní se vysloveně vykašlala,“ kritizoval odborový předák.

Ten vidí pro změnu cestu v uplatňování zákona o regulaci cen. „Je to otázka jenom vytipování nejčastěji nakupovaných potravin pro obyvatele,“ nastínil Středula s tím, že je to rovněž nástroj pro ceny energií, vody či léků.

V oblasti zemědělství však vláda premiéra Petra Fialy neudělala podle Středuly nic. „Úplně zarážející bylo prohlášení pana ministra zemědělství (Zdeňka Nekuly z KDU-ČSL, pozn. red.), který po roce řekl, že ty marže jsou vysoké, ale je to jeho zodpovědnost, aby se k tomu postavil,“ kritizoval Nekulu šéf ČMKOS.

Tagy: