Digitalizace znervózňuje developery. Nefunkční povolování prodražuje byty o 15 procent

Summit stavebního rozvoje

Summit stavebního rozvoje

Po digitalizaci stavebního zákona se zastavilo povolování staveb. Jejich počet je nejnižší za posledních 25 let. Shodují se na tom odborníci na Summitu stavebního rozvoje. Podle předsedy představenstva Central Group Dušana Kunovského způsobuje současný systém paniku, což může prodražit bydlení. Na povolení běžného bytového domu totiž developeři čekají i 10 let.

Kunovský zmínil hned osm hlavních témat, která stavebnictví aktuálně trápí. Největším problémem je digitalizace stavebního řízení, která se měla rozběhnout 1. července. „Jedná se o jednodušší povolování staveb. Celá záležitost nás ale značně znervózňuje. Celý stavební zákon je hodně zpolitizovaný. To je politická realita, se kterou musíme pracovat,“ řekl Kunovský na summitu stavebníků.

K TÉMATU: Seškrtejte všechno, co jde, třeba MotoGP, a dejte peníze na povodně, vzkazuje vládě Konečná

Podle něj další stagnace a neřešení problémů s digitalizací prodraží do budoucna bydlení pro běžné rodiny. „Musíme hledat cestu směrem kupředu. Dlouhodobě nefunkční povolování prodražuje bydlení. Povolení běžného bytového domu trvá 10 let, a zvyšuje to cenu o 15 procent. Pokud nebudou stavby vznikat, tak deficit poroste,“ řekl Kunovský.

Mezi další problémy dle něj patří přeregulovanost stavebnictví, podfinancování dostupného nájemního bydlení, zhoršení dostupnosti bydlení směrem od obcí či chybějící financování škol v Praze.

Na Kunovského navázal někdejší primátor hlavního města Jan Kasl, který je předsedou České komory architektů a upozornil i na další zádrhel. „Hlavní je nefunkční portál územního plánování. My jsme zapřáhli kočár před koně. Všichni jsou z toho nervózní, protože když nefunguje územní plánování, tak není co povolovat,“ řekl Kasl.

Bývalý primátor ale ocenil, že ministerstvo pro místní rozvoj naslouchá odborníkům a snaží se měnit systém podle potřeb stavebníků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Opravy po povodních nebude platit jen stát. Volby by se odkládat neměly, říká hejtman Grolich

Zástupkyně ministerstva vrchní ředitelka Sekce veřejného investování, výstavby a sociálního začleňování Leona Gergelová Šteigrová řekla, že změna na digitalizaci stavebního zákona je obrovský skok. „Mění se celá legislativa a má to dopad i na ostatní ministerstva. Je to pro nás absolutní priorita. Bohužel nyní musíme reagovat i na povodně, po kterých bude zájem o povolování staveb velký,“ řekla zástupkyně ministerstva, které vede Pirát Ivan Bartoš.

Tagy:
politika bydlení digitalizace Česká pirátská strana developer stavebnictví Praha Jan Kasl Česká komora architektů Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Dušan Kunovský produkty a služby ekonomika, obchod a finance stavebnictví a nemovitosti