Masakr v Keni kvůli vyšším daním: Armáda střílela do davu, zemřelo 30 lidí. Hořel i parlament

Při úterních protivládních protestech v Keni bylo zabito nejméně 30 lidí. Podle agentury AFP to uvedla nevládní organizace Human Rights Watch (HRW). Protesty spustila daňová reforma, keňská vláda proti demonstrantům nasadila armádu. HRW uvádí, že k číslu dospěla na základě výpovědí očitých svědků, veřejně dostupných informací a záznamů z nemocnic a márnic.

Demonstranti v úterý při nepokojích v hlavním městě Nairobi vnikli do budovy parlamentu, její část zapálili. Poslanci krátce před tím hlasovali o kritizovaném návrhu rozpočtu na roky 2024 a 2025, který zaváděl zvýšení daní.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Hromadné neštěstí v New Yorku: Dodávka najela do nehtového studia. Zabila čtyři lidi

HRW obviňuje policii ze střelby ostrými náboji, zejména do davu shromážděného před parlamentem. Vyzývá „keňské orgány, aby urychleně, ale věrohodně a transparentně vyšetřily zneužití ze strany bezpečnostních sil“. Bezpečnostní složky tvrdí, že střílely slepými náboji.

Prezident William Ruto ve středu slíbil, že kontroverzní zákon nepodepíše. Nepokoje se však mezitím rozšířily i do dalších koutů země, bezpečnostní složky postavily na mnoha cestách zátarasy.

Hlavní město teď připomíná pevnost.

I tak dochází k dalším střetům, policie při nich ve čtvrtek a v pátek použila slzný plyn.

„Teď už nejde jen o daňovou reformu,“ řekla pro CNN Maria, jedna z protestujících v Nairobi. „Proč nás zabíjejí? Vždyť my jsme do ulic vyšli v míru.“

Většina demonstrantů jsou mladí lidé, vyznačují se různými požadavky. Někteří požadují rezignaci prezidenta Ruta, protože zákon neodmítl ještě před úterním masakrem. Jiní chtějí odvolání policejních špiček, kteří stojí za ostrým zákrokem. Další volají po spravedlivém trestu pro konkrétní vrahy zabitých protestantů.

Pro situaci je důležité, že Ruto se do funkce dostal do značné míry právě díky podpoře mladých voličů.

„A ti se teď od něj cítí zrazeni,“ vysvětlil CNN Herman Manyora z univerzity v Nairobi.

MOŽNÁ VÁM UNIKLO: Vlci potrhali ženu na safari u Paříže, podala stížnost. Běžela, kam neměla, hájí se vedení

Tagy: