Projít krizí bez ztráty kytičky nejde. Havlíčka neberu vážně, hájí pomoc vlády Bartoš

Předseda Pirátu Ivan Bartoš

K věci (803)

Naše pomoc je plošná, v době krize to ale není apriori špatně, uvedl v pořadu K věci ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš. Hájil tak kroky vlády, která se snaží zmírnit dopady současné krize. Ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že bez ztráty kytičky to nepůjde a například kritiku bývalého ministra Karla Havlíčka (ANO) nebere vážně.

„Úsporný tarif jsme mířili na topnou sezonu, to je zásadní a bude, jak jsme slibovali. Navíc to je jen část pomoci,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Bartoš, kterého společně s dalšími zástupci vlády kritizují zejména opoziční politici. Podle hnutí ANO a SPD je totiž pomoc občanům v době krize nedostatečná.

Na úsporný tarif by vláda mohla vyčlenit 30,6 miliardy korun. Z této sumy rozdělí 3,6 miliardy korun mezi domácnosti s domovními kotelnami, které původně v programu podpory zahrnuty nebyly. „Schválili jsme příspěvek pěti tisíc na dítě, pomoc v hmotné nouzi, lidé mohli čerpat i po pádu Bohemia Energy,” jmenoval dále Bartoš hájící kroky Fialova kabinetu. Zároveň ale připustil, že určité procesy mohly trvat kratší dobu.

Kombinace příspěvků

„Je to kombinace pomoci. Nelze předpokládat, že krizí projdeme bez ztráty kytičky, že to nikdo nepocítí,“ podotkl Bartoš. Například kritiku bývalého ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka prý ale vážně nebere.

„Vláda by měla alespoň reflektovat doporučení Evropské komise, která říká, motivujme ekonomický sektor k tomu, aby spořil, šetřil, a připravujme takové programy, které budou v důsledku znamenat, že se skutečně něco ušetří,“ řekl již dříve Havlíček. Motivaci podle něj úsporný tarif nesplňuje.

„Pana Havlíčka neberu vůbec vážně. Měl jsem velké obavy, jak lavíroval v otázce energetické bezpečnosti, když pak pekl tendr Rosatom. Hodně vypráví,“ kritizoval opozičního politika lídr Pirátů. Havlíčkovi by navíc doporučil, aby si uvědomil, v jakém stavu předali nové vládě stát.

Opozice kritizuje kabinet v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS) také kvůli tomu, že pomáhá plošně. Právě to přitom předchozímu premiérovi často vyčítali. „Důležité je, abychom zimu dali. Nemyslím, že plošná pomoc v krizi je apriori špatně,“ dodal Bartoš.

Tagy: