Masivní protesty v Polsku? Nic spontánního, opozice mobilizuje lidi před volbami, míní expert

Protesty ve Varšavě

Odborník k opozičním protestům ve Varšavě

Je jasné, že polská vládní strana Právo a spravedlnost vyhraje podzimní parlamentní volby. Důležitější otázkou zůstává, zda dokáže poté složit vládní koalici. Tak zhodnotil nedělní protesty svolané opoziční Občanskou platformou, odborník na dění v Polsku Jan Lupoměský ve vysílání CNN Prima NEWS.

Protestu, který se v neděli konal ve Varšavě, se mělo původně zúčastnit okolo 50 tisíc lidí. Nakonec se však v ulicích shromáždily statisícové davy. Podle Lupoměského takto vysoká mobilizace nespokojených občanů odráží fakt, že v zemi startují mediální souboje o voliče, které jsou spojené s blížícími se volbami.

„Je třeba si uvědomit, že v Polsku již začíná předvolební kampaň pro říjnové parlamentní volby. Tato akce není spontánní demonstrací, ale dlouhodobě avizovanou akcí, začátkem kampaně nejen Občanské platformy, ale celé opozice,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Polsko odmítá název Kaliningrad, nahradí ho Královec. Cílená provokace, zuří Rusové

Navzdory vysoké účasti na protivládní demonstraci však pozice vládnoucí strany zůstává silná, myslí si Lupoměský. „Nikdo nepochybuje, že tato strana nadcházející volby vyhraje. Otázkou ale zůstává, zda bude schopná složit koaliční vládu,“ řekl. „V tomto ohledu je politický souboj vyrovnaný. Za posledních osm let se opoziční Občanské platformě nepodařilo vyhrát žádné národní volby, takže vnímá, že se jedná o poslední šanci, jak mobilizovat své voliče,“ dodal.

Kritizovaná vládní strana Právo a spravedlnost na nedělní protesty aktivně nezareagovala, pouze na Twitteru nabádala občany, aby se svolané akce neúčastnili.

Statisícová účast překročila odhady

Na demonstraci, která byla svolána opozicí již v dubnu, dorazily stovky tisíc lidí, přestože předpokládaná účast byla mnohem nižší. Do čela davu se postavil předseda Občanské platformy Donald Tusk s bývalým prezidentem Lechem Walesou.

Demonstrantům vadí především některá rozhodnutí vládní strany. Problémové je podle nich narušování státního právního systému, přílišné ovlivňování státních médií nebo údajná podpora homofobie a s tím související potlačování práv LGBT komunity.

Za důvod k nespokojenosti s dosavadní politikou lze také považovat spor okolo diskutovaného zákona, který by zaštítil vznik komise, jejímž cílem by bylo posouzení ruského vlivu v Polsku od roku 2007. Taková legislativní úprava by podle kritiků mohla způsobit hon na čarodějnice, tedy možnost odstavit z tamní politické scény konkrétní zástupce opozice.

Tagy:
Varšava demonstrace Právo a spravedlnost Donald Tusk Občanská platforma Lech Wałęsa