Srdcervoucí video z Bachmutu. Dobrovolník popsal evakuaci civilistů, i proč někteří zůstávají

Pouliční boje mezi ukrajinskými vojáky a okupanty i pravidelné ruské bombardování. Ani tyto skutečnosti nejsou pro některé civilisty dostatečným důvodem, aby Bachmut opustili. Ukrajinské doněcké město, které je téměř obklíčené ruskou armádou, je v současnosti dost možná nejnebezpečnějším místem na světě. Samotná bitva o Bachmut – známá také jako „mlýnek na maso“ – je vůbec nejkrvavějším střetem obou armád od vypuknutí ruské invaze v únoru 2022.

„Opravdu srdcervoucí video. Při evakuaci bachmutských civilistů pomáhají dobrovolníci a vojáci z 93. mechanizované brigády,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Záběry ukazují sestřih z evakuace rodiny žijící v rozbombardovaném Bachmutu. Ukrajinský evakuační tým během cesty do tohoto doněckého města minul například zničený tank, zároveň také několik metrů od jejich vozidla dopadla raketa, což způsobilo obrovský výbuch.

„K*revský peklo,“ reagoval ukrajinský řidič. Nezdá se však, že by exploze posádku vozu značky Toyota nějak zvlášť vyděsila. Na podobné hrůzy už jsou totiž lidé, kteří se pohybují v okolí Bachmutu, poněkud zvyklí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry drtivého útoku: Ukrajinci zdemolovali několik ruských děl. Využili sílu houfnice

Záběry pořídil Ignatius Ivlev-Yorke – dobrovolník, který ve spolupráci s 93. mechanizovanou brigádou dlouhodobě pomáhá s evakuací ukrajinských civilistů žijících blízko frontové linie na Donbasu. „Jak tu mohou lidé stále žít? Proč tu zůstávají?“ pokládal si Ignatius logickou otázku. Krátce poté se v jeho blízkosti ozval další hlasitý výbuch.

„Tohle je Bachmut,“ zvolal jeden z Ukrajinců, když tým dojel do cílové lokace na jedno ze zničených sídlišť. Netrvalo dlouho a z jednoho z rozbořených domů vyšla starší žena, která potvrdila, že její rodina čeká na evakuaci.

Později nastoupily do vozu její dospělé děti. „Máma odmítá odsud odjet,“ řekla dcera. „Maminka nepojede?“ ptal se Ignatius překvapeně. „Ne, ne, ne,“ ujistila ho. Vojáci z 93. brigády a dobrovolníci se ale přesto pokoušeli starší ženu přemluvit.

„Proč tu chcete zůstat?“ ptal se jeden z mužů. „Můj vnuk zemřel a já tu musím zůstat,“ uvedla. Evakuační tým přitom jeho mrtvé tělo z Bachmutu odvezl noc předtím. „Jeho tělo je v márnici, takže ho pak budete moci pohřbít,“ nabízel ukrajinský dobrovolník.

Rozhodla se zůstat ve vypáleném městě pod neustálým ostřelováním, bez elektřiny, vody nebo telefonního spojení.

„Rozumím a děkuji vám. Ale já nemůžu nikam jet. Zůstanu tady,“ stála si za svým obyvatelka Bachmutu. „Chápete, že tady zahynete? Jak tu můžete zůstat? Uvědomujete si, že už je (svou rodinu) nikdy znovu neuvidíte? Ty boje neskončí jen tak brzy,“ snažil se nadále Ignatius. Bylo to však marné. „Všechny války jednou skončí,“ sdělila žena a zároveň evakuačnímu týmu ukázala, ve kterých domech se ještě nachází další civilisté.

Ignatius Ivlev-Yorke později celý zdokumentovaný den popsal následovně: „Málokdy skutečně cítíte velikost vteřiny, která je v tomto případě často rozdílem mezi životem a smrtí. Babička se z Bachmutu odmítla evakuovat – navzdory tomu, že její příbuzní odešli a její mrtvý vnuk ležel v márnici. Přestože tam nebyla žádná budoucnost. Rozhodla se zůstat ve vypáleném městě pod neustálým ostřelováním, bez elektřiny, vody nebo telefonního spojení.“

Bitva o Bachmut je vzhledem ke své povaze známá také jako „mlýnek na maso“. Jde o vůbec nejkrvavější bitvu od začátku ruské invaze v únoru 2022. Ještě před válkou byl Bachmut 72tisícovým městem, které se soustředilo na výrobu šumivých vín. Nyní je jedním z nejnebezpečnějších míst na světě. Vlivem ruského bombardování a pouličních bojů z něj nezbylo téměř nic.

Podle expertů by i případné obsazení celého Bachmutu ruskou armádou bylo pro Kreml spíše symbolickým vítězstvím než větším strategickým úspěchem. Ukrajinci totiž na území centrálního Donbasu vybudovali hustou a hlubokou obrannou síť.

Tagy:
válka babička rodina vojáci Toyota Ukrajina výbuch bombardování dobrovolníci evakuace civilisté Rusko Donbas dobrovolník brigáda Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml ostřelování Doněcká oblast Bachmut Ukrajinská 93. mechanizovaná brigáda Ignatius Ivlev-Yorke