Průšvih století. V Kongresu USA vládne chaos, Trumpovi stoupenci blokují volbu předsedy

Američtí republikáni se měli po Novém roce s velkou pompou pustit do správy Sněmovny reprezentantů, jenže jejich snahy prozatím ztroskotaly na prvním a zdánlivě elementárním úkolu – zvolit předsedu dolní komory. Kvůli rebelům ve vlastních řadách se totiž republikánům nepodařilo do funkce předsedy zvolit Kevina McCarthyho dokonce ani napopáté. Něco takového Kongres nepamatuje celých sto let. A toto martyrium, jak se zdá, zdaleka není u konce.

Při volbách do Kongresu loni v listopadu mnozí političtí experti očekávali obrovský triumf republikánů. Měli vystřídat u moci vládnoucí demokraty, z jejichž řad vzešel i současný šéf Bílého domu. Vítězství červených barev sice přišlo, bylo ale podstatně méně působivé, než se prorokovalo. Republikánům se podařilo jen stěží ovládnout Sněmovnu reprezentantů (vyhráli v poměru 222 mandátů ku 213), zatímco Senát zůstal v držení demokratů.

V novém roce se dolní komora Kongresu poprvé sešla v novém složení. Republikáni tak teoreticky měli rozehrát další kapitolu amerických dějin. Jenže už teď se jejich tažení proměnilo v groteskní podívanou. Sněmovna reprezentantů se totiž zasekla hned na prvním bodu programu – na zvolení předsedy.

Tím se měl stát 57letý Kevin McCarthy. Ten je v Kongresu už od roku 2007, od roku 2019 vedl republikánskou menšinu v dolní komoře a teď vede stranickou většinu. Takže se předpokládalo, že plynule převezme ve sněmovně předsednický post. Jenže to se nestalo.

V Republikánské straně se rozmáhá rebelské křídlo, které podle americké CNN následuje odkaz Donalda Trumpa. Rebelové chtěli nejprve zvolit za předsedu bývalého wrestlera a Trumpova přítele Jima Jordana.

Průšvih za průšvihem

Když se začalo poprvé hlasovat o novém lídrovi Sněmovny reprezentantů, McCarthy nezískal potřebný počet hlasů, protože část republikánů volila Jordana. Zatímco v prvním hlasování bylo rebelů devatenáct, ve třetím se jejich počet rozrostl už na dvacet. Dokud si nezvolí svého šéfa, tak se rozhádaná Sněmovna reprezentantů nemůže zabývat ničím jiným. Ve všech třech kolech paradoxně získal nejvíce hlasů vůdce demokratické menšiny Hakeem Jeffries, kterého jeho spolustraníci nepodrazili. Na zvolení do funkce to ale nestačilo.

Pak přišla středa, čtvrté kolo a McCarthy znovu nezískal potřebných 218 hlasů. Část republikánů totiž volila Byrona Donaldse. Znovu bodoval Jeffries, bylo to ale málo. Následně se o předsedovi hlasovalo popáté. A dopadlo to stejně.

V zákulisí Kongresu se tak nyní zřejmě odehrávají nevídané politické hry. McCarthy prohlásil, že je připravený přečkat tolik hlasovacích kol, kolik bude potřeba. Z pozice kandidáta prý odcházet nehodlá.

Už teď se ale tento republikán zapsal do dějin. Celých sto let se totiž nestalo, že by si Sněmovna reprezentantů nezvolila svého šéfa hned napoprvé. V roce 1923 se musela volba opakovat dokonce devětkrát.

Tagy:
demokrati republikáni neúspěch USA Kongres Spojených států amerických Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Kevin McCarthy