První poločas vládního období jsem prohrál, přiznal Jurečka. Opřel se i do hnutí STAN

První poločas vládního období jsem prohrál, přiznal v podcastu Chuť moci předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka poté, co volební průzkum agentury Median přisoudil lidovcům pouhá tři procenta hlasů. Prý ale věří, že v druhém „poločase“ je schopen nepříznivá čísla zvrátit. Jurečka kritizoval také některé marketingové kroky hnutí STAN, které by podle něj mohly vést až k pádu vlády.

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly letos v lednu, vyhrálo by je hnutí ANO se ziskem 31,5 procenta hlasů. Druzí by byli Piráti se 13 procenty a třetí ODS s 12 procenty. Vyplývá to z  výsledků volebního modelu agentury Median, zveřejněných v úterý. Lidovci by se podle průzkumu do Sněmovny nedostali, protože  by získali pouhá tři procenta hlasů. Předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka v podcastu Chuť moci, který moderuje komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis, přiznal, že „první poločas“ prohrává. „Jako předseda lidovců prohrávám 5:3,“ sdělil Jurečka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrálo by je hnutí ANO

Zároveň ale věří, že se mu v druhé polovině vládního období podaří nepříznivá čísla zvrátit. „Věřím, že jsem schopen to otočit na 8:5. Nejsem ale naivní a nebude to jednoduchá věc. Musíme si tohle odpracovat a pro celou vládu je to obrovská výzva,“ řekl Jurečka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinské obilí v Česku? Raději jim dejme peníze, míní Havlíček. Výborný má také jasno

Klesající podporu lidovců vidí například ve valorizaci nebo předčasných důchodech. Přesto šlo podle něj o dobré kroky. „Vždycky říkám: Volič lidovců byl volič, který přemýšlel. A věřím, že ten druhý poločas jsme schopni odkomunikovat,“ řekl Jurečka. Škrty, které přinesl konsolidační balíček, považuje za rozumné. „To, co jsme dělali my v loňském roce v ozdravném balíčku - i díky účasti lidovců ve vládě - nebyly tupé škrty,“ podotkl s tím, že například škrty, které se dělaly v období vlády Mirka Topolánka, označení „tupé“ snesou.

Hnutí STAN, které by podle Medianu získalo sedm procent, se v čele s ministrem vnitra Vítem Rakušanem snaží získat větší podporu například debatami s občany, na které Rakušan vyráží. Některé marketingové kroky hnutí by ale podle Jurečky mohly vést až k pádu vlády. „Mně vůbec nevadí, že STAN jezdí po hospodách, to je v pořádku. Já po nich jezdím taky,“ sdělil Jurečka. To, co mu ale vadí, jsou momenty, kdy předseda koaliční strany natočí video v šatně a není schopen své výtky říct premiérovi do očí. „Když začneme dělat všichni to, co začal dělat STAN v posledních 14 dnech, tak vám říkám, že do půl roku tu máme předčasné volby a vládu Andreje Babiše a Tomia Okamury,“ sdělil ministr práce. Dodal, že „píáristům“ STAN je úplně jedno, co bude se zemí za deset, dvacet let.

V podcastu se vyjádřil také ke sporu, zda zvýšení rodičovského příspěvku na 350 tisíc korun prosadilo jeho ministerstvo nebo Piráti. „Mně tyhle debaty přijdou trošku úsměvné. To, že se zvýší rodičák, ve finále musela odhlasovat Sněmovna a Senát,“ podotkl Jurečka. Dodal ale, že v gesci je to věc právě jeho resortu, tedy ministerstva práce a sociálních věcí.

Jurečka zároveň navrhuje, aby se uprchlíci s vízem stali časem účastníky českého sociálního systému. To by znamenalo, že by mohli mít nárok například na rodičovský příspěvek, příspěvek na bydlení nebo dávky v hmotné nouzi. „Řekněme si na rovinu: V roce 2023 i v letošním roce odvody pracujících uprchlíků - Ukrajinců - násobně překročí náklady, které jsou spojeny s humanitární dávkou,“ popsal Jurečka. Jeho návrh ale budí rozpory. Podle něj politik nemá dělat jen rozhodnutí, která jsou populární, ale také ta, která jsou správná.

Tagy:
Marian Jurečka politika Vít Rakušan KDU-ČSL Česká pirátská strana předvolební průzkum preferencí ANO 2011 Starostové a nezávislí vláda Poslanecká sněmovna ČR Medián volby do Poslanecké sněmovny PČR