Laryngitida nebo vdechnutý bonbon, opatrnost musí jít stranou. Jak dětem zachránit život?

Jana Poštová ysvětluje první pomoc u malého dítěte

Umíte poskytnout první pomoc?

Jak poskytnout první pomoc, by měl vědět každý. Větší stres je to ale při záchraně dětí. Podle mluvčí pražské záchranné služby Jany Poštové je nejdůležitější zůstat v klidu a zavolat na linku 155, kde poradí zkušený operátor. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS Poštová popsala, jak postupovat při záchraně života nejmenších dětí.

Mluvčí pražské záchranky v těchto dnech varuje hlavně před laryngitidou. „Jde o zánět hrtanu, při kterém má dítě typický štěkavý kašel,“ popsala Poštová a dodala, že je důležité, aby pacient dýchal studený vzduch, nikoliv, aby rodiče nechávali potomka v teple.

„To znamená otevřít okno a v letních měsících případně otevřít mrazák a posadit dítě před něj,“ vysvětlila první pomoc Poštová pro CNN Prima NEWS v pořadu Nový den. „Otok“ v krku by měl následně splasknout a tím se uvolní dýchací cesty.

Pokud jde o život ohrožující situace, setkají se rodiče nejčastěji zřejmě s tím, že jejich dítě něco vdechlo. Kousek hračky nebo například bonbon. Pro tyto případy existuje jednoduchý manévr. „Dítě si vezmete na předloktí, hlavu fixujete dlaní a hranou druhé ruky se snažíte údery mezi lopatky vypudit těleso,“ popsala Poštová a dodala, že ve většině případů tento manévr pomůže.

V případě, že by zákrok nepomohl, je nutné přistoupit k resuscitaci. Začíná se vždy pěti umělými vdechy, po kterých člověk zkontroluje, zda dítě začalo znovu samo dýchat. Pokud ne, je třeba zahájit masáž srdce.

„Hrudník obejmeme rukama a palce dáme na spojnici prsních bradavek. Stlačujeme patnáctkrát do jedné třetiny hrudníku, poté následují dva vdechy,“ poradila Poštová, jak postupovat do příjezdu záchranářů. Varuje také před přílišnou opatrností, pokud dítě nedýchá, není už podle ní šetrnost na místě. „Pokud dítě nedýchá, můžeme situaci jen zlepšit,“ připomněla mluvčí pražských záchranářů.

Tagy: