První psí plemena se objevila již v době ledové, tvrdí nová studie

Psi si po tisíciletích po našem boku vysloužili přídomek „nejlepší přítel člověka“. Nová studie britských a rakouských vědců ukazuje, že jejich domestikace se datuje mnohem dál do minulosti, než jsme si mysleli. Již v době ledové existovalo alespoň pět různých psích druhů.

Nová studie zveřejněná v časopise Science ukazuje, že genetickou rozmanitost dnešních psů je možné vysledovat až do časů poslední doby ledové. Výzkumný tým (spojený z vědců z Institutu Francise Cricka, Oxfordské univerzity a Vídeňské univerzity) analyzoval vzorky DNA získané z pozůstatků starobylých psů. Hledali stopy po evolučních změnách, ke kterým došlo před tisíci lety. Odhalili, že už v době ledové se psi dali rozdělit přinejmenším na pět rozdílných druhů.

„Už před jedenácti tisíc lety – dávno předtím, než se objevilo zemědělství a než bylo domestikováno jakékoliv jiné zvíře – byli psi domestikovaní, ale dokonce se i značně geneticky odlišovali a zřejmě se rozšířili po velké části světa,“ vysvětluje vedoucí studie Anders Bergstrom. Výzkumnému týmu se podařilo zjistit i genetický původ některých dnešních plemen. Například mexická plemena, jako je čivava či naháč, pocházejí z větší části z evropských plemen, ale uchovala si i genetické informace psů z předkolumbovské éry.

„Všechna evropská psí plemena sdílejí společnou historii, kterou započalo starobylé křížení před mnoha tisíci lety mezi dvěma velmi odlišnými psími liniemi – jedna psy pojí s Blízkým východem a ta druhá se psy ze Sibiře. Toto starobylé křížení mezi těmito dvěma liniemi dalo za vznik evropskému psímu genofondu, ze kterého později vzešla všechna současná evropská psí plemena,“ uvedl Bergstrom, dodává však, že před pěti tisíci lety byla „psí“ Evropa geneticky mnohem rozmanitější, než je tomu dnes. „Je trochu záhadou, jak k této ztrátě došlo, ale v nějakou chvíli si jediná psí populace zřejmě podrobila Evropu a nahradila všechny ostatní.“

Tagy: