Prymula: Přitvrdíme, když bude omikron závažnější než delta. Uvidíme za dva týdny

Roman Prymula

Roman Prymula k aktuální epidemické situaci v Česku

Nová varianta omikron dělá vrásky odborníkům, ale i veřejnosti. Podle epidemiologa Romana Prymuly se však zdá, že není klinicky závažnější než delta. „Pokud bude způsobovat mírné onemocnění, situace vypadá příznivě. V opačném případě bychom museli přitvrzovat,“ podotkl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Dále zmínil, že se mu nelíbí rozdílná doba platnosti covid pasů po prodělání nemoci a očkování.

O omikronu toho odborníci dosud příliš nevědí. Vyskytují se informace, že by mohl vymýtit mutaci delta, zároveň je však podle mnohých nakažlivější. „Obě zprávy mohou být dobré. Pokud bude omikron způsobovat mírné onemocnění, situace by vypadala příznivě. V opačném případě by to byla špatná zpráva a museli bychom přitvrzovat,“ podotkl Prymula.

Dodal však, že zatím k tomuto předpokladu nejsou signály. „Ani k tomu, že by tato varianta měla být klinicky závažnější než delta. Neměla by být silnější, ale kdo ví. Počkejme 14 dní a uvidíme, jak se situace v Evropě vyvine. Zatím jsme měli informace jen z jižní Afriky,“ pokračoval.

Mnohé uklidňuje i pokles počtu nových řípadů koronaviru za den. „Je to tím, že se situace stabilizuje, ale ne až tak kvůli opatřením, kdy se všechna ještě nemohla projevit. Část vnímavých osob se ale snižuje, potkávají se a zároveň máme vysokou proočkovanost. Vrchol zde byl proto, že řada velkých opatření nebyla dodržována a kontakty byly intenzivní,“ vysvětlil situaci s tím, že se aktuální data jeví jako dobrý signál do budoucna.

Vláda nedávno zpřísnila opatření, informovala i o nové době platnosti covid pasů. Ta se od ledna zkrátí na devět měsíců, pokud však člověk covid prodělá, bude mu imunita platit pouze 6 měsíců. „Není to korektní, mělo by to také být devět měsíců. Podle výsledků je imunita po prodělání nemoci mnohdy lepší. Jsem za, aby se systém zharmonizoval, a doufám, že se platná doba ještě změní,“ zdůraznil.

Na téma plošného povinného očkování proti covidu podotkl, že je osobně proti. „Dlouho jsme nic nevynucovali a pak by zde byl tento krok, kdy je vynucování problematické. V systému máme jedinou možnost, jak lidi sankcionovat, a to jednorázovou pokutou 10 tisíc korun. Je to ale citlivá záležitost, uvidíme, jak se bude situace vyvíjet,“ dodal s tím, že agrese odpůrců vůči odborníkům a zdravotníkům je nepřijatelná.

Tagy: