Prymula varuje před zamořením klíšťaty. Do Česka dorazí i exotické nemoci, má jasno

Epidemiolog Roman Prymula

Epidemiolog Prymula o výskytu klíšťat a exotických nemocích

Jsme v období, kdy nebývale stoupá aktivita klíšťat, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Zdůraznil, že v poslední době se začíná diskutovat také o novém druhu, který může přenášet krymsko-konžskou hemoragickou horečku. Podle epidemiologa se navíc i v Česku budou vyskytovat exotické nemoci, a to z důvodu teplého klimatu.

V posledních dnech meteorologové upozorňují na vysokou aktivitu klíšťat. To potvrzuje i epidemiolog Roman Prymula s tím, že nebývale stoupá. „Jsou víceméně mnohem rychlejší než v předcházejících obdobích, snaží se migrovat na listy stromů na okraji lesa, a tam v podstatě čekají, až tam někdo poběží, a pak na něj spadnou,“ popsal Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS. Podotkl, že po příchodu domů je dobré se prohlédnout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kopie či výpis ze zdravotní dokumentace budou zdarma. Pravidla pro pacienty schválila Sněmovna

Zároveň podotkl, že v poslední době se začíná diskutovat o novém klíštěti, které se objevuje i v Evropě. „Od roku 2019 je v Německu, říká se mu Hyalomma a je dvakrát větší než to standardní. Má pruhované zadní končetiny a dá se poznat v podstatě i běžným pohledem,“ sdělil epidemiolog.

Upozornil, že jde o klíště, které může přenášet krymsko-konžskou hemoragickou horečku. „Nějaké případy těchto klíšťat byly zachyceny v Německu a blíží se k nám. Už jsou zprávy z Německa, že vzhledem k mírnějším zimám se tu množí poměrně intenzivně, takže dá se očekávat, že za chvilku bude Evropa zamořena možná i těmito klíšťaty,“ řekl Prymula.

Podotkl, že krymsko-konžská hemoragická horečka je závažné onemocnění. „Je docela složité hemoragické horečky léčit, protože když propukne, projevuje se krvácivými stavy, které v některých případech mohou ohrožovat člověka na životě. Tím, že krvácí do vnitřních orgánů, může dojít k selhání ledvin nebo jater,“ uvedl epidemiolog.

Podle něj se v budoucnosti exotické nemoci budou vyskytovat i v Česku, a to z důvodu teplého klimatu. „Už jsme v obležení západonilské horečky. Postupně se šířila z Itálie a už jsou případy v Německu. Předpokládám, že u nás bude každým rokem,“ řekl Prymula.

Podotkl, že jsou zaznamenány případy lidí, kteří si toto onemocnění přivezli z různých zemí, a někdy to nebyly exotické destinace. „Velmi bojovali se západonilskou horečkou ve Spojených státech, třeba v New Yorku. Já jsem zrovna měl ‚štěstí‘, že jsem se onehdá po New Yorku pohyboval a oni tam pomocí helikoptér bez bázně a hany sprejovali město insekticidy, přestože tam lidé pod tím chodili,“ popsal Prymula.

Zároveň zmínil, že lidská imunita se na nové nemoci časem částečně adaptuje. „Naše imunita je velmi učenlivá. Jak se setkává s různými patogeny, tak se vyvíjí. Pokud bychom od narození byli ve sterilním prostředí, tak se náš imunitní systém nevyvine a máme mnohem více alergií,“ řekl Prymula. Podle něj se to ukázalo například po pandemii koronaviru, kdy si imunita odvykla reagovat a ztratila paměť na běžné respirační patogeny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Počet nakažených klíšťat je extrémní, tvrdí experti. Kde je situace nejhorší?

Tagy: