Běžte se přeočkovat proti covidu, nabádá Prymula a navrhuje návrat jednoho opatření

Roman Prymula v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS

Prymula v Novém dni o covidu a opičích neštovicích

Epidemiolog Roman Prymula i přesto, že čísla nemoci COVID-19 v posledních dnech klesají, navrhuje povinné zavedení roušek alespoň v nemocnicích. Lidé by také měli dbát na pravidelná přeočkování, nejlépe nejpozději do osmi měsíců od toho posledního, říká v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

„Na aktuálních statistikách můžeme vidět, že za poslední týden se čísla nezvyšují, je tu naopak pokles. Na druhou stranu je poměrně velká zátěž v nemocnicích,“ říká bývalý ministr zdravotnictví a jedním dechem dodává, že pomoci by mohl návrat některých opatření. „Měli bychom zvážit minimálně zavedení roušek v nemocnicích. Koneckonců řada lidí to dělá už nyní.“

Uznávaný epidemiolog spatřuje riziko v malém pročtu provedených testů. „Je to málo. Je otázkou, zda jsme schopni zachytit všechny pozitivní. V reálu jich asi bude více, než momentálně vykazujeme,“ předvídá.

Prymula zároveň radí všem, kteří přeočkování odkládají v naději, že přijde nová vakcína, aby šli raději hned. „Vylepšená vakcína nebude dříve než na konci listopadu. Na podzimní vlnu nám bude muset vystačit ta stará,“ říká. Je také nutné, aby interval mezi dvěma dávkami byl zhruba 8 měsíců. Pokud je kratší, efekt ochranných látek se snižuje, pokud delší, tak látky už tolik nechrání.

Z opičích neštovic Prymula strach nemá. „Pozitivní zpráva je, že před dvěma dny poprvé došlo k dennímu poklesu. Na druhou stranu jsme se v posledních dnech setkali s prvními úmrtími. Ta jsou ale z rozvojových zemí, kde nemají kvalitní zdravotní systém. Onemocnění je stále bráno co do rizika úmrtí za mírné,“ popisuje aktuální světovou situaci s onemocněním, na které je v Česku zhruba 1 400 dávek vakcíny. To je podle Prymuly málo.

Počet lidí nakažených koronavirem ve světě podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) překonal 580 milionů. Prvenství v absolutním počtu infikovaných drží od března 2020 Spojené státy, kde počet nakažených překračuje podle JHU 91 milionů. Druhá je Indie (44 milionů) a třetí Francie (33,9 milionu), která těsně překonala Brazílii (33,8 milionu).

Tempo růstu počtu nových případů zůstává stejné – posledních deset milionů nakažených přibylo za deset dnů, stejně jako předtím dvakrát. V České republice počet lidí, kteří se koronavirem nakazili, dosáhl 3 994 274.

Tagy: