Putin chce nechat Ukrajince umrznout, míní Just. Na Radě OSN by Čechy čekalo „grilování“

Budova v Kyjevě po zásahu ruskou raketou

Jiří Just o zesílení ruských vzdušných útoků na Ukrajinu

Vzdušné útoky ruské armády na ukrajinské území budou podle spolupracovníka CNN Prima NEWS v Moskvě Jiřího Justa nabírat na síle. Prezident Vladimir Putin se podle něj snaží o to, aby Ukrajinci „doslova umrzli“. Výzvu českému velvyslanectví po údajném zapojení zbraní naší výroby při prosincovém útoku na Bělgorod vnímá publicista jako tradiční krok propagandy. Případná účast na Radě bezpečnosti by přinesla pouze „grilování českých diplomatů“.

Zintenzivnění vzdušných útoků na Ukrajinu je podle odborníka možné vnímat jako odplatu za útok na ruský Bělgorod. „Invazní armáda bude zvyšovat své výpady ze vzduchu. Na ukrajinská města přitom cílí dlouhodobě proto, aby zlomila morálku místních obyvatel tím, že jim mimořádně znepříjemní život,“ vysvětlil v Novém dni Just.

K TÉMATU: Vyhlídky Ukrajiny se významně mění. Válku ovlivní Trump či KLDR, předpovídají experti

Připomněl, že kromě civilních cílů byly zasaženy i budovy rozvodné infrastruktury, například elektráren či plynáren. „Uvádí se, že část Kyjeva byla odříznutá od elektřiny a plynu. Putin tak chce, aby Ukrajinci doslova umrzli,“ zdůraznil.

Snahu Rusů předvolat si na kobereček českého konzula kvůli útoku na Bělgorod vnímá Just jako „tradiční propagandistický krok“. V návaznosti na to připomněl, že z ruské strany se objevily spekulace o použití zbraně české výroby, raketometu Vampire, při ostřelování pohraničního města. „Někteří vojenští experti tvrdí, že se jedná o propagandistický výrok, jiní však zastávají názor, že rakety mohly doletět až z ukrajinského území,“ doplnil.

Proti takovýmto tvrzení se ve vysílání CNN Prima NEWS ohradil vojenský historik Tomáš Řepa. „Raketomety Vampire jsou sice původem z Česka, vyráběly se tady, ale ta technologie není uzpůsobena na takový způsob boje,“ vysvětlil odborník.

Ruská diplomacie využila informaci i z dalšího důvodu. „Chtěla tamní lidi utvrdit v názoru, že stát čelí útoku i od tak malé země, jakou je Česko, která přes filtr propagandy „agresivně“ dodává zbraně Ukrajině a podporuje ji,“ nastínil publicista. „Pokud by Češi skutečně dorazili na zasedání Rady bezpečnosti OSN, nic by se nezměnilo. Ruské ministerstvo zahraničí by trochu grilovalo diplomaty, ale to by bylo nejspíš vše,“ doplnil Just.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rusko zasáhlo raketami Kyjev a Charkov. Úřady hlásí desítky zraněných, čtyři lidé zemřeli

Tagy: