Putin je na koni, shodli se experti. Svoboda apeloval na změnu strategie, zmínil úkol Západu

Vladimir Putin se osobností roku nakonec nestal

360° 14.12.2023

Ruský prezident Vladimir Putin i Kreml jsou v poslední době optimističtější než dříve, protože ukrajinská protiofenziva nenaplnila očekávání napadené země ani Západu i proto, že západní podpora Kyjeva zpomaluje, shodli se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý diplomat Vladimír Votápek, armádní generál v záloze Jiří Šedivý a bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Podle něj je zároveň třeba promýšlet budoucí strategii a udržet soudržnost Západu.

Mezi ruskými elitami panuje kvůli současné mezinárodní situaci optimismus a sebevědomí, shodli se odborníci. „Teď je na koni nejenom Putin, ale co slyšíme od ministra zahraničních věcí Lavrova nebo bývalého prezidenta Medveděva, to jsou samá silácká slova. Přijde obrovský politický tlak, který se bude týkat aspirace Ukrajiny na vstup do Severoatlantické aliance a Evropské unie, to bude předmětem střetového pole mezi Západem a Ruskou federací. Čeká nás komplikovaná situace a je čas na strategii, jak dál. Doufám, že to lídři vědí,“ uvedl Svoboda. „Důležité je hlavně udržet soudržnost Západu. To je teď úkol číslo jedna,“ doplnil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jestli Ukrajina prohraje? Všichni si půjdeme po krku, varuje před bouří exporadkyně Trumpa

Putinovi hraje do karet i pozvolný návrat Ruska z izolace v některých částech světa jako například v Saúdské Arábii či Spojených arabských emirátech, jež nedávno navštívil. „Samozřejmě je to špatný signál. Svědčí o tom, že Rusko nebo Putin je akceptován poměrně významnými státy, které narušují celý koncept sankcí. Rusko má určitou podporu nejen u odpadlických nebo malých států, což je do budoucna zásadní a musíme s tím počítat,“ řekl Šedivý.

„Putin využil 20 měsíců války, aby ekonomiku převedl na válečné koleje. Dnes je schopen vyrábět mnohem víc dělostřeleckých nábojů než celá Evropa. Udělal reformu armády, takže teď je bojeschopnější než na začátku války. Je zkušenější a naše podpora Ukrajině pokulhává. Nemá důvod nebýt optimistický,“ shrnul Votápek. „Je nejvyšší čas, aby se Západ probudil a začal něco dělat. Promarnili jsme 20 měsíců války,“ doplnil.

Více o evropské pomoci Ukrajině či roli Maďarska v ní se dozvíte ve videu v úvodu článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Putin odpovídá občanům, znovu vyzval k denacifikaci. Otázky jsou připravené, varoval Just

Tagy: