Přes den se střílí, v noci padají bomby. Chléb došel, popsal válku ukrajinský malíř

Malíř Oniščenko o situaci na Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin je podle mě smrtelně nemocný. Hrozby jadernými zbraněmi nejsou ničím novým. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to prohlásil malíř Alexandr Oniščenko, který pochází z Ukrajiny a stále má v zemi rodinu.

Čtyřiašedesátiletý Oniščenko se narodil v ukrajinském městě Černigov. V České republice žije přes 25 let. „Nejhorší je, že s tím nemůžu nic udělat. Mám tam 94letou maminku a 64letého bratra. Maminka je nepohyblivá, ale chápe, co se děje. Ani Němci tohle prý nedělali,“ přiblížil malíř náladu ve své rodině.

Černigov je město poblíž ruských i běloruských hranic. „Včera jsem se dovolal bráchovi. Přes den se střílí, v noci jsou bomby. Lidé se snaží nakoupit nějaké jídlo. Chléb už není. Hodně lidí je už bez peněz. Brácha ale říká: ‚Neboj, všechno zvládneme,‘“ popsal Oniščenko.

Podle ukrajinského umělce nelze vyloučit ani použití atomové bomby, kterou Putin straší. V neděli totiž nařídil svým jaderným silám bojovou pohotovost. „Není to nic nového. Myslím si, že bomba bude. Neodmítám to. Myslím si, že je smrtelně nemocný. Je to člověk s komplexy. Určitě umírá a snaží se o nějakou prasárnu. Můžeme čekat cokoliv a nebral bych to na lehkou váhu,“ tvrdí.

Podle velvyslankyně USA při OSN Lindy Thomasové-Greenfieldové je rozkaz Putina uvést do pohotovosti ruské jaderné síly nepřijatelnou eskalací stávající války na Ukrajině. „Znamená to, že prezident Putin pokračuje v eskalaci této války způsobem, který je zcela nepřijatelný, a my musíme dál co nejrazantněji mařit jeho kroky,“ citovala velvyslankyni agentura Reuters.

Hrozí jaderná válka?

Bezpečnostní analytik Gordon Corera v textu pro stanici BBC napsal, že tento krok znamená ze strany Putina důrazné varování a zatím ho nelze interpretovat tak, že by ruský prezident měl skutečně v úmyslu jaderné zbraně použít. „Cílem pravděpodobně je snaha odradit NATO od podpory Ukrajiny tak, že (Putin) vytvoří strach z toho, kam až je ochoten zajít. Chce také vytvořit zmatek ohledně toho, jaká pomoc Ukrajině už pro něj bude příliš,“ napsal.

K tématu se pro CNN Prima NEWS vyjádřil také bezpečnostní expert a odborník na jaderné zbraně Michal Smetana. „Rusko má velkou část jaderných sil v pohotovosti pořád. Je to ale silný signál Ruska k Západu, který říká, že pokud vy budete eskalovat, já mohu také pokračovat v eskalaci,“ míní Smetana.

„Jde o psychologický nátlak. Prezident Putin má taktiku ukazovat, jak je nevypočitatelný. Nejsem vojenský analytik, ale bavil jsem se s experty na toto téma, kteří mi říkali, že nyní není možné si představit velký jaderný konflikt. Je to spíše demonstrativní akce. Samotná zkušenost, že o tom prezident Putin začal mluvit, je varující a dochází mu argumenty a nástroje, jak tlačit na Západ,“ sdělil v pondělí ve vysílání CNN Prima NEWS analytik Bezpečnostního centra Evropské hodnoty David Stulík.

Tagy: