Senioři o berlích a plačící děti. Jak vypadá ukrajinský exodus na hranicích?

Ukrajinci prchající přes polské hranice

Cesta na hranice

Situace na hraničních přechodech mezi Ukrajinou a Polskem či Slovenskem je každým dnem složitější. Na hranicích se postupně koncentruje víc a víc lidí, mimo své domovy jsou další stovky tisíc. Postupně rostou uprchlické tábory, vznikají improvizované stánky s občerstvením i nabíjecí stanice. Pokud se Ukrajincům podaří hranice přejít, často na ně čekají jejich blízcí se jmenovkami, podobně jako na letišti. Část Ukrajinců překonává přechod pěšky. Objevují se i smutné obrázky, kdy desítky kilometrů dlouhou cestu absolvuje seniorka o berlích, vozíčkáři a především malé děti. V noci je přitom na hranicích klidně i -7 °C.

Ukrajinci mohou hranice překonat na čtyřech přechodech se Slovenskem – Ubľa, Vyšné Nemecké, Veľké Slemence (pouze pro pěší) a Čierná nad Tisou (to je železniční přechod).

Na cestě do Polska mohou využít také celkem čtyři. Jde o hraniční přechod Krościenko, Medyka (u města Přemyšl), Krakowiec a Rava-Ruska – Hrebenne. Z obrázků, které plní sociální sítě i média, je zatím patrné, že přechody do Polska Ukrajinci využívají masivněji. Z velké části je to proto, že chtějí zůstat právě v Polsku, blízko Ukrajině. Necjtějí cestovat dál, než je nutné.

Zřejmě nejvytíženějším přechodem je proto přechod Medyka u města Přemyšl. Na tomto přechodu se dva dny pohyboval i reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr.

„Cestujeme z Ukrajiny do Polska. Na cestě, která je dlouhá pouhých 25 kilometrů, jsme jeli a šli spolu s uprchlíky celý den, a to jsme kilometr a půl před hranicí. Dnes už kolona trvá až 40 hodin,“ uvedl v odpoledním vysílání CNN Prima NEWS reportér.

„Bylo to velmi nebezpečné. Opustili jsme naše město a tři dny jsme jen na cestě,“ popisuje cestu mladá maminka, která drží v náručí ani ne roční dítě.

Lidé na vozíčcích i seniorky s holemi

„Drtivou většinu uprchlíků tvoří ženy a děti. V noci v mrazu chodí pěšky. Je to prostě rychlejší, než sedět v autě. Na cestě jsme viděli podél cesty k hranicím improvizované stánky s občerstvením, které připravili obyvatelé obcí. Viděli jsme lidi na vozíčcích, seniorky s holemi, maminku s šestiměsíční holčičkou. Je to opravdu exodus Ukrajinců,“ popisuje smutnou realitu na ukrajinsko-polských hranicích Kaizr.

Na druhé straně hranic na ukrajinské uprchlíky často už čeká domluvený odvoz. Auta odjíždějí nejčastěji dále do polského vnitrozemí, někteří ale cestují také do Česka. Konkrétně z Medyky mohou Ukrajinci odjet i vlakem. Podle informací CNN Prima NEWS ale vlaky zatím často odjíždějí prázdné.

„Většina lidí už má domluvený odvoz. Někteří se třeba předem seznámili na internetu a odvoz si domluvili. Vlaky často jezdí prázdné a mnohdy o nich lidé ani nevědí,“ popisuje situaci další redaktorka Anna Steinbachová.

Reportérka CNN Prima NEWS se během dne přesunula na menší přechod Kroščenko. „Tady to vypadalo organizovaněji. Nejezdí tady ani velké autobusy, nemotají se dodávky. Lidé sem přicházejí často pěšky s dětmi, nasedají k příbuzným, a tak tu nechávají kočárky,“ popsala Steinbachová.

Navštívila i narychlo zřízené uprchlické centrum nedaleko hranic, které vzniklo během nedělního dopoledne. Jídla a pití je tu podle ní aktuálně hodně. Chybí ale tzv. jednorázové přikrývky.

„Centrum vypadá moc hezky. Jsou tam lehátka. Lidé zde mohou zůstat maximálně 24. hodin. Poté pokračují autobusem buď zajištěným od obcí, nebo tam pro ně přijedou lidé auty a odvezou je přímo do Česka či Polska,“ pokračovala reportérka.

Čeho je na hranicích nedostatek a kam věci odnášet, jsme pro vás shrnuli v přehledném článku. Celkem podle informací českých i zahraničních médií přes hranice přešlo více než 200 tisíc uprchlíků.

Podle dnešních údajů polské pohraniční stráže jen polskou hranici za neděli do 15. hodin překročilo na 57 tisíc uprchlíků z válkou ničené Ukrajiny. Od začátku invaze tak počet uprchlíků do Polska překročil 213 tisíc.

Podle informací Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) z Ukrajiny už kvůli ruské invazi uprchlo nejméně 368 tisíc lidí. Ještě v sobotu večer úřad OSN hovořil o 150 tisících osob. Ukrajinci prchají prakticky do všech sousedních zemí. Desetitisíce lidí ale míří rovněž do Maďarska, Rumunska, Moldavska nebo na Slovensko.

Tagy: