Pytláci mu chytili matku, málem zemřel: Luskoun jako nejobchodovanější živočich světa

Luskouni jsou hmyzožraví savci, velmi výjimeční svými šupinami, které mají na těle poskládány tak, že připomínají šišky. Na své šupiny doplácejí, protože se hojně využívají v tradiční asijské medicíně. Žijí na zemi přes 65 milionů let a až člověk je svým sobectvím dohnal na hranici vyhynutí. Proti tomu se snaží bojovat i Češka Hanka Böhme se speciálně vycvičenými psy plemene Malinois, Hanka jim ale neřekne jinak než Maliny. Založila tak projekt Malina pro slona, její psi ale už dávno nezachraňují před pytláky „jen slony“, ale například i zmíněné luskouny a sama trenérka říká, že ti právě potřebují záchranu nejvíce.

Přirozená obrana je plusem pro pytláky

Domovem luskounů je Afrika a Asie, kde často naráží na pytláky. Jejich tělo je před predátory schopno schoulit se do klubíčka, aby ochránili své zranitelné bříško, kde nemá šupiny a naopak pokrytá záda, boky a ocas se často ubrání nepříteli. Bohužel ale ne pytlákům, pro které je jejich schoulené tělo do klubíčka daleko snazší odchytit.

Na pytláky málem doplatil i malý Stevie. Byl zachráněn v Jižní Africe ve městě Pretoria a dostal se do Johannesburské záchranné stanice pro volně žijící živočichy (JWVH). Záchranáři ho našli jako malé miminko odtržené od matky, kterou nejspíš dostali pytláci. Byl nemocný, velmi malý a podvyživený.

Nejobchodovanější živočich světa

„Luskouni jsou nejvíce obchodovanými živočichy na světě. Je loven pro své šupiny, ale i pro maso, které je považováno za delikatesu. V ohrožení tak ale nejsou jen jejich životy, ale i ty naše, protože se je snažíme zahraňovat,“ říká Sarah Kempen ze stanice JWVH.

Psi, kteří jim pomáhají, jsou v ohrožení života

To platí samozřejmě i pro psy a psovody, kteří spadají pod projekt Malina pro slona. „Psi žijí v odlehlém prostoru se svými psovody, jsou obehnáni vysokou zdí. Jakmile některý pes začne hodně označovat kořist a je úspěšný v dopadení pytláků, je jeho život v ohrožení, a proto jsou hlídáni. Pro Konžany mají psi obrovskou hodnotu, je to zdroj jejich obživy, a proto je střeží jako oko v hlavě,“ popisuje Hana situaci v Kongu.

Vymete každou louži

Stevie ve stanici přibral a stal se z něho sebevědomý luskoun, který je dokonce schopen si sám sehnat nějakého toho termita k snědku. Protože byl odchycen v mladém věku ošetřovatelé se ho snažili naučit přirozenému chování, jen bahenní koupel nemuseli. Na to přišel sám velmi brzy a je to jeho oblíbená činnost. „Jakmile najde louži, hned se v ní kutálí,“ popisuje Sarah Kempen.

Brzy ho čeká vypuštění do volné přírody

„Brzy ho budeme připravovat na vypuštění do volné přírody v soukromé rezervaci. Nejdříve začneme procházkami a až se aklimatizuje vypustíme ho úplně. Zůstane ale monitorovaný, kvůli bezpečnosti. Ochránci ho budou sledovat i kvůli jeho váze a zdravotnímu stavu. Doufejme, že ho čeká mnoho bahenních let,“ dodává Sarah.

Tagy: