Rabovali v Kapitolu pro Trumpovu slávu. Přitom ani nešli k prezidentským volbám

Někteří z fanatických příznivců Donalda Trumpa, kteří podnikli začátkem ledna útok na Kapitol, vůbec nechodili k prezidentským volbám. Chtěli tak anulovat výsledky hlasování, kterého se sami nezúčastnili. Vyplývá to z nové analýzy americké CNN.

Zastavte krádež voleb. Heslo, které provolával dav Trumpových přívrženců, když se 6. ledna valil chodbami Kapitolu, dostává ve světle nových zjištění jiný rozměr. Z volebních a policejních záznamů v USA totiž vyšlo najevo, že někteří lidé, kteří se za Trumpa bili v Kongresu, pro něj vůbec nehlasovali.

Mezi takové patřil například bývalý mariňák Donovan Crowl, který se hnal na zteč ve vojenském outfitu. Podle své matky byl Donovan zarytým Trumpovým stoupencem a už v minulosti jí říkal, „že se pokusí přemoci vládu, pokud se bude snažit Trumpovi vzít prezidentský úřad“.

Ačkoli Donovan působí jako Trumpův profilový volič, americká CNN odhalila, že republikána nevolil ani v roce 2016, ani loni. Američan totiž vůbec nechodil k volbám.

Za podporu prezidenta, kterého si nezvolil, je teď Donovan kvůli ničení státního majetku ve vazbě. Soudci se navíc příliš nezamlouvá Donovanova záliba ve střelných zbraních.

Podle CNN celkem osm lidí, které policie zatkla kvůli řádění v Kapitolu, nešlo v listopadu k prezidentským volbám. K takovým Trumpovým obdivovatelům patří například 65letý muž z Georgie, kterého policie dopadla v dodávce plné zbraní a munice. Dále také 21letá žena z Missouri, která útok na Kapitol nahrávala na sociální síť Snapchat, a rovněž muž z Floridy, který byl dříve obviněn z pokusu o vraždu.

Policisté po útoku na Kapitol zadrželi zhruba 130 lidí, po dalších ale stále pátrají.

O paradox nejde. Měli to promyšlené, tvrdí expertka

Profesorka Jessica Sternová z univerzity v Bostonu, která se 30 let zabývá studiem extremismu, ale vidí ve zdánlivém paradoxu řád. Podle ní útočníci skutečně věří, že byly volby zmanipulované, a proto neočekávali, že by jejich hlas mohl cokoli změnit.

Sternová navíc uvažuje o možnosti, že aktéři vnímali samotný útok na Kapitol jako velkou událost. Byli rádi, že se „něco“ děje, a už je tolik nezajímalo, zda svým počínáním skutečně dosáhnou změny volebních výsledků, uzavřela Sternová.

Tagy: