Vzpomínky na oběti z Jaroslavle: Rachna kachna, šikula Marek a Vašíčkův Stanley Cup

Karel Rachůnek, Jan Marek a Josef Vašíček

Před třinácti lety spadlo letadlo s hokejisty ruského klubu Lokomotiv Jaroslavl

Od pádu letadla s ruským hokejovým týmem Lokomotiv Jaroslavl uběhlo třináct let. Mezi 44 oběťmi byli také tři čeští reprezentanti Karel Rachůnek, Jan Marek a Josef Vašíček. Jak na ně hokejový svět vzpomíná? Třeba Rachůnek je autorem jednoho z nejslavnějších gólů české historie – kdo by nepamatoval na branku z MS 2010 známou jako Rachna kachna, to to letělo. Marek se na stejném šampionátu blýskl jako šikula, který proměnil oba rozhodující nájezdy v play-off. Vašíček byl zase členem zlaté vídeňské party z roku 2005. O rok později pak s Carolinou zvedl nad hlavu Stanley Cup.

Rachna kachna, to to letělo

Obránce Karel Rachůnek byl v době tragédie kapitánem Lokomotivu. Tehdy mu bylo 32 let, o rok více než Markovi a o dva roky více než Vašíčkovi. Ještě předtím působil v NHL, a to ve třech různých týmech – Ottawa Senators, New York Rangers a New Jersey Devils. V ruské lize i v NHL si udělal pověst dříče, na kterého se dalo spolehnout.

Národní tým reprezentoval na třech šampionátech – 2009, 2010 a 2011. V roce 2010 v Německu byl pevnou součástí zlaté party, která si později vysloužila označení „tým na hraně“. Ještě před začátkem turnaje se trenérovi Vladimíru Růžičkovi množily omluvenky hráčů z NHL jako houby po dešti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tragické osudy českých sportovců. Život jim vzala zoufalost i nešťastná náhoda

Poté, co Češi ve skupinové fázi prohráli s podceňovanými Nory a Švýcary, asi žádný fanoušek na cenný kov ani nepomyslel. Jenže národní tým, který zpočátku schytával kritiku ze všech stran, se zápas od zápasu zlepšoval, až se postupně proměnil v neskutečně sehraný a hlavně bojovný mančaft.

Co se tehdy stalo

K letecké havárii letounu Jak-42, na jehož palubě se nacházel hokejový tým Lokomotiv Jaroslavl, došlo 7. září 2011. Stroj se zřítil u letiště Tunošna v Jaroslavli na cestě do běloruského Minsku, kde měl tým odstartovat novou sezonu KHL. Mezi oběti patřili i tři čeští reprezentanti Josef Vašíček, Jan Marek, Karel Rachůnek, slovenská legenda Pavol Demitra nebo kanadský kouč Brad McCrimmon, vítěz Stanley Cupu z roku 1989. Z osmi členů posádky a 37 pasažérů přežil jen mechanik Alexandr B. Sizov. Prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel o katastrofě prohlásil, že představuje „nejtemnější den v dějinách našeho sportu“.

Česko v roce 2010 dosáhlo až na zlato, navzdory odmítavým předpovědím snad každého bookmakera na světě. Národní tým porazil většinu hokejových velmocí – ještě ve skupině Švédsko a Kanadu, ve čtvrtfinále Finsko, v semifinále znovu Švédsko a ve finále hvězdami našlapané Rusko.

Rachůnek byl po celý turnaj obrovskou oporou českého týmu. Fanouškům se nejvíce vryl do paměti v semifinálovém utkání se Švédy, kdy necelých osm vteřin před koncem základní hrací doby vsítil veledůležitý vyrovnávací gól na 2:2. „Rachůnek prostřelil. Rachna kachna, to to letělo,“ slavil tehdy sportovní komentátor Robert Záruba.

Jeden z nejslavnějších gólů české hokejové historie Rachůnek věnoval své dceři Kateřině, která se mu narodila v průběhu turnaje. Ve finále s Rusy pak nahrál kapitánovi Tomáši Rolinkovi, který kuriózním gólem bruslí zvýšil stav skóre na 2:0. Nakonec šlo o rozhodující branku. Češi uválčili těsnou výhru 2:1, kdy mimo jiné po infarktovém závěru přežili přesilovku šesti proti třem.

O rok později Rachůnek Česku pomohl k bronzové medaili na mistrovství světa v Bratislavě a Košicích. Výborně hrající český tým, který ve skupinové fázi neztratil ani bod, brzdila pouze zranění. Ničitelem českých opor se stal především ruský obr Jevgenij Arťuchin, který zbabělými hity vyřadil ze hry Milana Michálka a právě Rachůnka.

Rachůnek se Arťuchinovi pomstil v odvetném zápase o bronz, kdy ruského útočníka narazil na mantinel s takovou silou, že s ním rozbil tvrzené sklo u trestných lavic. Rachůnkův tvrdý, ale zároveň čistý zákrok byl třešničkou na dortu k vyhranému zápasu. Češi totiž na Rusy vyzráli i podruhé na turnaji – po divoké přestřelce a výsledku 7:4 se mohli radovat z bronzových medailí.

Nájezdový šikula Marek

Jan Marek si v NHL nikdy nezahrál, i když některé kluby ze severoamerické soutěže o něj zájem měly. V české extralize a poté i v ruské KHL patřil mezi nejlepší hráče. V sezoně 2008/09 se dokonce stal nejlepším střelcem ruské ligy. Šikovný útočník menšího vzrůstu měl pověst slušného a pokorného člověka. Za reprezentaci si zahrál na čtyřech šampionátech.

Stejně jako Rachůnek patří ke generaci, která pro Čechy na mistrovstvích světa 2010 a 2011 vybojovala zlato a bronz. Marek se navždy zapsal do paměti českých fanoušků, když na zlatém šampionátu v Německu proměnil rozhodující nájezdy ve čtvrtfinále s Finskem i v semifinále se Švédskem.

ČTĚTE TAKÉ: Bojím se létání, vždycky se modlím, říkal hokejista Marek. Pak zemřel při tragédii v Jaroslavli

Oba veledůležité nájezdy využil také Markův reprezentační spoluhráč Lukáš Kašpar. „Máme dva neuvěřitelné šikuly. Lukáš Kašpar a Jan Marek,“ zhodnotil pak Záruba.

Na MS 2011 Marek vstřelil gól Rusku v závěrečném souboji o bronz, čímž pojistil českému týmu medaile. V té době ještě nikdo nevěděl, že mu zbývá pár měsíců života.

Jan Marek se dlouhodobě obával létání letadlem, s čímž se ještě před nehodou pravidelně svěřoval svým přátelům i známým z prostředí hokeje. „Hrozně se bojím létat. Asi víš, co jsou ruská letadla zač,“ přiznal před lety redaktorovi CNN Prima NEWS Lukáši Hronovi.

Po sezoně 2011/12 se chtěl vrátit z Ruska do pražské Sparty. Původně dokonce zvažoval, že tak učiní již po sezoně 2010/11. S manželkou Lucií totiž očekávali narození prvního potomka. Nakonec se dohodli, že v KHL odehraje ještě jeden ročník. Jak nové angažmá v týmu Lokomotiv Jaroslavl dopadlo, už bohužel všichni víme.

Zlatý kluk z Vídně a vítěz Stanley Cupu Vašíček

Útočník Josef Vašíček je jedním ze zlatých hochů ze šampionátu ve Vídni v roce 2005. V závěru finálového duelu s Kanadou zvyšoval na 3:0, když vstřelil gól přes celé kluziště do prázdné brány.

O rok později v NHL s Carolinou Hurricanes zvedl nad hlavu Stanleyův pohár. S prestižní trofejí se potom přiletěl pochlubit do České republiky, aby ji ukázal tuzemským fanouškům. S Vašíčkem slavil také jeho spoluhráč z Caroliny, obránce František Kaberle.

Vašíček si kromě Caroliny v nejprestižnější hokejové soutěži světa zahrál také za Nashville Predators a New York Islanders. Před sezonou 2008/09 se z NHL přesunul do ruské KHL, kde podepsal s Lokomotivem.

Z hlediska produktivity se mu nejvíce dařilo během jeho vůbec poslední sezony 2010/11. V základní části KHL nastřílel 24 gólů, k nim přidal 31 asistencí. Celkově tak s 55 body skončil na sedmém místě kanadského bodování. Ve stejné sezoně dokonce vyhrál kanadské bodování play-off KHL.

VIDEO: Jak na tragédii vzpomíná Jiří Novotný?

Tagy: