Letocha: Brno je významně ohroženo, nervozitu místních chápu. Koten odhadl výši možných škod

Poslanci Petr Letocha (STAN) a Radek Koten (SPD)

360° (257)

Brno je povodněmi ohroženo poměrně významně, řekl v pořadu 360° poslanec Petr Letocha (STAN). Odpovědné složky podle něj ale dělají vše pro ochranu obyvatel i majetku. Poslanec SPD Radek Koten ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že předpokládá škody v důsledku povodní přesahující 100 miliard korun. Letocha dodal, že je přesvědčen, že stát zasaženým obyvatelům pomůže vypořádat se s případnými následky.

Moravská metropole je podle Letochy ohrožena „poměrně významně“. „Věřím, že jak hejtmanství, tak krizový štáb, dělají všechno, aby se co nejvíce eliminovaly následky, ať už na majetku, tak i na zdraví místních obyvatel,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Vyprošťovací tank i stroj řízený na dálku. Hasiči k boji s vodou připravují speciální vozidla

Poslanec vládních Starostů zároveň uvedl, že minimálně varování přišlo včas. „Všude byly informace, jakým způsobem si zabalit evakuační batoh a tak dále. Ale chápu nervozitu místních, ale věřím, že to dopadne dobře,“ řekl Letocha. Brno přitom mělo protipovodňové zábrany postavit již před rokem. Dodnes se tak ale nestalo.

Škody v řádech desítek miliard?

Škody po rozsáhlých povodních v Česku v minulosti dosáhly desítek miliard korun. V roce 1997 činily 63 miliard, o pět let později bylo na likvidaci škod vyčleněno 80 miliard korun. Poslanec SPD Radek Koten očekává, že ty letošní dosáhnou ještě vyšších částek.

„Obávám se, že škody budou přesahovat 100 miliard korun,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS. Kabinet by podle něj měl finance využívat efektivněji, aby jich na likvidaci škod bylo dost. „Vláda si musí škrtnout zbytné výdaje, které samozřejmě má. Potom peníze budou, to je naprosto evidentní. Ona s penězi jen neumí hospodařit,“ dodal.

„Já se musím trošičku usmívat. Pokud kolega Koten predikuje, že účet po povodních bude více než 100 miliard, tak představa, že se tato částka najde na nějakých zbytných výdajích státu, není pravdivá,“ reagoval na opozičního poslance Letocha. Je podle něj „iluzorní“, že by vláda takovou částku našla v rezervách.

Zároveň si je ale prý jistý, že kabinet v případě rozsáhlého zasažení povodněmi obyvatelům pomůže. „Nepochybuji o tom, že ministr financí a vláda peníze uvolní bez ohledu na to, že bychom se nechtěli dále zadlužovat,“ dodal Letocha.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Voda se přestala vsakovat, upozornil meteorolog. Řekl, kdy přestane pršet a vrátí se teploty nad 20 stupňů

Tagy: