RADAR: Silné bouřky udeří i o prodlouženém víkendu. Podívejte se, jaká bude situace u vás

Vedra (ilustrační snímek)

Počasí (3.7.2024 6:09)

Po vlně veder se teploty v Česku nyní pohybují kolem 20 stupňů, během prodlouženého víkendu se ale znovu výrazně oteplí. Po slunečných dnech však v sobotu přes den přijdou bouřky, které budou místy i silné. Objevit by se mohly i v neděli.

Středeční maximální teploty se budou pohybovat od 17 do 21 stupňů. O něco tepleji by mohlo být na jihovýchodě Moravy – až 23 °C. „Převažovat bude spíše velká oblačnost až zataženo, odpoledne bude přechodně i polojasná obloha. Místy se objeví i déšť, hlavně v Čechách, postupně dorazí i na Moravu a do Slezska. Po odpolední pauze dorazí další pásmo srážek od západu znovu večer,“ popsala ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu Jana Hujslová.

ČTĚTE TAKÉ: Divoký začátek prázdnin v Evropě: Bouře zabíjely ve Švýcarsku i Francii, voda zaplavila města

Také ve čtvrtek se budou místy objevovat srážky. Podle Hujslové by ale mělo během dne pršet jen výjimečně. Přeháňky dorazí až večer. Teploty budou vyšší než ve středu, mezi 20 a 24 °C, na západě bude chladněji – kolem 19 °C.

Prodloužený víkend by měl přinést výraznější oteplení. V pátek bude 22 až 26 °C a slunečné počasí s malou pravděpodobností přeháněk. „I sobota bude ze začátku slunečná, během dne ale dorazí studená fronta. S ní přijdou do Čech přeháňky nebo místy bouřky, které by mohly být i silné, teploty se ale budou držet od 27 až 31 °C,“ přiblížila meteoroložka.

Nedělní počasí bude velmi různorodé, maxima se budou pohybovat od 20 stupňů na západě až do 31 stupňů na jihovýchodě území. Očekává se hodně oblačnosti, přeháňky, déšť a zpočátku i bouřky.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Teploty vody v českých nádržích jsou poměrně vysoké. Většinou se pohybují kolem 24 stupňů Celsia, na Slapech má voda dokonce i 27 °C. Její kvalita je většinou docela dobrá. Ve Středomoří je teplota vody velmi vysoká, kolem 27 stupňů, nejtepleji je na východě Středozemního moře, kde se teploty vyšplhaly i na 29 stupňů. Na jihu Španělska je o něco nižší.

Dobré počasí se drží i v oblíbených letoviscích. V Chorvatsku bude následující dny slunečno s teplotami mezi 27 a 31 stupni, v Řecku se teploty vyšplhají i o něco výše, ve středu se ale mohou objevit bouřky. Na jihu Španělska bude velmi slunečno a teploty kolem 30 stupňů. Turecko čeká o víkendu výrazné oteplení, teploty se vyšplhají i na 41 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zkáza „Beryl“. Hurikán v Karibiku zesílil na nejvyšší stupeň, NASA ukázala superbouři z kosmu

Tagy: