Teplé počasí rozrazí silný vítr. Může lámat stromy a ohrozit dopravu, kde platí VÝSTRAHA?

Ilustrační foto

O víkendu nás čeká převážně slunečné počasí ovlivněné oblastí vysokého tlaku vzduchu, očekávají meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Jen zpočátku v sobotu v severovýchodní polovině území bude zvětšená oblačnost s doznívajícími srážkami, většinou sněhovými.

pátek ráno je na většině území převážně oblačno až zataženo, místy ale může být i polojasno. „Na jihozápadě se vyskytují slabé srážky ve formě deště, což by vzhledem k teplotám, které se v těchto místech pohybují slabě pod nulou, mohlo vést ke vzniku ledovky,“ varoval meteorolog CNN Prima NEWS Miloš Dvořák. Teploty se nejčastěji pohybují mezi −2 a 5 °C, nejchladněji je pak na horách, kde je kolem −5 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Bouře Jitka pustoší sever Německa, zasáhne i Česko. Hrozí vichr, mrznoucí srážky a ledovka

Počasí během pátečního dne ovlivní výrazný frontální systém od západu, který přinese velkou oblačnost, takže odpoledne a večer od severozápadu zaprší na celém území. V průběhu večera by se to však mělo začít protrhávat, bude se vyjasňovat a srážky budou rychle ustávat.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě větru místo Meteoradar rozklikněte kategorii Vítr. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Odpolední teploty budou relativně vysoké, vystoupat mohou až k 10 °C. Chladněji bude na východě, kde bude nejčastěji kolem 5 °C. Postupně se bude rozfoukávat západní až severozápadní vítr o rychlosti až 8 m/s.

Na Českomoravské vrchovině a na západě Moravy bude vítr ještě silnější a v nárazech může dosahovat až 70 km/h. Proto tam ve večerních hodinách začne platit výstraha ČHMÚ, která bude platná až do sobotních dopoledních hodin. Ta varuje před možným poškozením stromů, lesních porostů i před menšími škodami na budovách. Zlomené větve mohou navíc způsobit komplikace v dopravě.

Sobota bude oblačná až polojasná, na horách a na severovýchodě se ojediněle vyskytnou přeháňky. V noci teploty klesnou na 2 až −2 °C, přes den pak dosáhnou 3 až 7 °C. Vát bude čerstvý severozápadní až západní vítr rychlostí 4 až 9 m/s, který místy v nárazech dosáhne až 15 m/s, od západu ale postupně zeslábne.

neděli bude jasno až polojasno, během dne od západu většinou oblačno. Ojediněle se vyskytnou mlhy, které zpočátku budou i mrznoucí. V noci teploty klesnou na 0 až −4 °C, přes den dosáhnou 3 až 7 °C. Povane slabý proměnlivý, postupně místy jihovýchodní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

A sluníčko by mělo vydržet i na začátku příštího týdne, kdy by teploty neměly výrazně klesnout pod bod mrazu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dechberoucí hra rampouchů na Rokycansku. Mráz proměnil historický mlýn v ledové království

Tagy: