Radnice, kraje i firmy hledají alternativu ruského plynu. Jaký mají nouzový plán?

Plynovod Jamal

Hrozba ukončení dodávek ruského plynu dál straší nejen Česko

Hrozba ukončení dodávek ruského plynu dál straší nejen Českou republiku. Radnice, kraje i energetické firmy přemýšlejí, jak v případě nouze zajistit teplo a teplou vodu náhradními cestami. Zároveň pátrají, kde na energiích ušetřit nebo si zajistit jiné zdroje.

Společnost, která na střední Moravě a ve východních Čechách dodává domácnostem teplo vyrobené z plynu, má v rezervě mobilní kotelny využívající elektřinu nebo biomasu. „Jsme připraveni na nějaký krizový scénář. Do vyřešení nějaké té krizové situace bychom byli schopni dodávky tepla pro naše odběratele zajistit,“ řekl pro CNN Prima NEWS ředitel AHP 3T Miroslav Glacner. Firma má i plány na nové zdroje energie, které by snížily závislost na plynu z Ruska.

Podobně přemýšlejí i v Litovli, kde jim ještě před válkou na Ukrajině vyskočily ceny dodávaných energií. Teď pracují na analýze spotřeby města. „Z toho nám vychází, že nějaké úspory tady jsou možné. Obraceli bychom se na fotovoltaické elektrárny, popřípadě tepelná čerpadla,“ popsal místostarosta Litovle Lubomír Broza (SNK).

Úplně jinak se teď na alternativní zdroje začíná dívat i vedení Olomouckého kraje. Přehodnocuje například projekty na nové plynové kotelny. „Budeme se snažit využít jiných obnovitelných zdrojů energie, převážně to asi budou tepelná čerpadla,“ uvedla radní Olomouckého kraje Zdeňka Dvořáková (PirSTAN).

Přípravy v regionech na zavedení dalších zdrojů energie jsou většinou dlouhodobé. V případě okamžitého zastavení dodávek plynu by se proto problém musel řešit na republikové a hlavně evropské úrovni.

Tagy: