Radost pro opravdové pamětníky. Počítače Amiga 500 se vrací jako herní konzole

Nadšenci do starých technologií a herní pamětníci se mohou těšit na návrat jednoho z nejpopulárnějších domácích počítačů. Amiga 500 z roku 1987 se opět objeví na trhu, ale jako herní konzole. Retro přístroj nabídne 25 her v jejich autentické podobě, další tituly si mohou pak uživatelé přidat sami. Součástí balení bude také myš a gamepad.

První domácí počítače Amiga se začaly objevovat na trhu v 80. letech, tehdy se mohly chlubit štědrými a v té době poměrně nevídanými vlastnostmi. Grafický výkon, zvuky, hudba ani intuitivní uživatelské rozhraní totiž nebyly v takto dřevních dobách samozřejmostí, proto se přístroj stal populárním hlavně u grafiků, zvukařů a také nadšenců do počítačových her.

Právě model Amiga 500 se stal tím nejprodávanějším z celé rodiny Amiga počítačů od společnosti Commodore. Podle odhadů se jej prodalo čtyři až šest milionů kusů, velké oblibě se těšil také v Evropě. Po pádu komunismu se Amiga probojovala i na československý – potažmo český – trh, od roku 1990 vycházel i dvouměsíčník Amiga News.

Herní konzole Amiga 500 Mini od firmy Retro Games bude oproti opravdovému počítači o něco menší. Ve svém katalogu nabídne celkem 25 předinstalovaných her – dosud byly potvrzeny tituly jako ve své době masivně populární Battle Chess a Worms: The Director’s Cut, Alien Breed 3D, Another World, ATR: All Terrain Racing, Cadaver, Kick Off 2, Pinball Dreams, Simon the Sorcerer, Speedball 2: Brutal Deluxe a The Chaos Engine.

Další hry si mohou uživatelé sami nahrát skrze software WHDLoad. Konzole zvládne spustit i tituly, které byly určeny pro novější modely Amiga počítačů. Opravdoví nostalgici si mohou zapnout CRT filtr, který zobrazením napodobuje staré „tlusté“ monitory. Dále bude možné přepínat obnovovací frekvence, ukládat postup hrou či různě škálovat obrazovku.

Součástí balení bude dvoutlačítková myš a gamepad. Klávesnice na samotné konzoli slouží spíše jako dekorační prvek, proto nebude funkční, díky USB portům ale nebude problém si připojit vlastní. Amiga 500 Mini by měla přijít na trh začátkem příštího roku za 140 dolarů (zhruba tři tisíce korun). Zda ale bude konzole dostupná i v českých obchodech, to se zatím neví.

Tagy:
počítačové hry Evropa počítač videohry retro historie herní konzole Gaming myš Amiga Commodore International domácí počítač Another World Worms