Ráj v každém ročním období. Portugalský Lisabon nadchne jídlem, historií i nočním životem

Lisabon se ukazuje jako destinace, kterou se vyplatí navštívit během jakéhokoliv ročního období. Překvapivě dobrou volbou je tedy i během podzimu a zimy. Co všechno hlavní město Portugalska nabízí?

V Česku již vytahujeme zimní bundy či kabáty a připravujeme se na zimu. To v Lisabonu během listopadu, prosince a dalších měsíců postačí i jarní či podzimní bunda. Teploty tam jsou totiž po celý rok velmi příjemné, a tudíž je město ideální dovolenkovou destinací bez ohledu na termín.

Pokud jde o památky, o ty nemá Lisabon nouzi. Příkladem budiž proslulá Belémská věž – nachází se poblíž místa, kde se řeka Tajo vlévá do Atlantického oceánu. Věž mnoho lidí zná coby ikonu Lisabonu. Poblíž ní pak lze nalézt třeba maják či Památník objevitelů s muzeem portugalské námořní historie. Přístupné je i jeho nejvyšší patro s překrásným výhledem až do nedalekého města Almada.

To leží na druhé straně řeky Tajo. V jiných evropských zemích by stále šlo o součást stejného města, ne tak v Portugalsku. Řada lidí, kteří pracují v Lisabonu, žije právě v Almadě a ani tu by správný turista neměl vynechat. Dominantou města, které s Lisabonem spojuje Most 25. dubna, skoro na chlup stejný jako slavný most Golden Gate v San Franciscu, je obří socha Ježíše Krista shlížející z kopce na Lisabon.

Velkým lákadlem pro cizince bývá rovněž klášter jeronymitů, jehož založení se datuje už na začátek 16. století.

Projížďka historickou tramvají

Zážitkem je i pouhá možnost projít se starými i moderními uličkami Lisabonu. Prvně jmenované věrně dokumentují, že portugalská metropole je město s historií, jiná místa pro změnu své návštěvníky oslní svojí pestrobarevností.

Na mnoha místech si turisté mohou vychutnat krásné výhledy na historické čtvrti města či přímo na oceán. Z Vítězného oblouk pak na náměstí Praça do Comércio.

Lisabon svým návštěvníkům nabízí i celou řadu dalšího vyžití. Například návštěvu místního Oceanária, kde seblidem naskytne pohled na žraloky, barakudy, rejnoky a další podmořské živočichy. Symbolem města jsou také staré žluté tramvaje, kterými by se každý, kdo do Lisabonu zavítá, měl projet.

Koho láká noční život, ten nesmí vynechat Bairro alto. Tato bohémská čtvrť bývá v noci snad ještě více živá než centrum města ve dne. Ulice jsou lemovány bary a kluby s moderní hudbou, ale lidé zde můžou zavítat i do malých hospůdek, ve kterých se hraje a zpívá fado – portugalský hudební styl.

Tresky, portské a tip na závěr

Samozřejmostí je také lokální kuchyně. Znalého turistu nepřekvapí, že Portugalci ve velkém konzumují ryby či korýše, za své národní jídlo považují tzv. bacalhau – sušenou nasolenou tresku. Tato ryba má v hlavním městě dokonce i své vlastní muzeum. Velmi známou chuťovkou je pak dezert Pastel de nata.

Ryby, jiné maso a mnohé další suroviny lze nakoupit nejen v supermarketu či tradičních obchodech s jednotlivými artikly, ale také na tržištích. Ta stojí za to navštívit už jen kvůli pohledu na plno různých druhů nabízených ryb, zeleniny či ovoce. Na místě se navíc mnohdy lze i dobře najíst.

Další portugalskou specialitou je samozřejmě portské víno. Nasládlý a přitom poměrně silný nápoj zde popíjí během dne i večer v podnicích, ve kterých kapely doprovází zpěváky fada. Za zmínku z nápojů ovšem rozhodně stojí také tzv. ginja, tedy třešňový či višňový likér.

A na závěr jeden osobní tip. Poblíž zmiňované Belémské věže se často nachází stánek s ananasy, které prodejci otevřou a nalijí do něj rum, tudíž si u památky, která je vnímána jako jeden z hlavních symbolů Lisabonu, můžete dát čerstvě udělanou Piña Coladu. A věřte, že rumem opravdu nešetří.