Rakousko ruší výjimky pro pendlery. Nově se budou muset prokazovat PCR testem

Pendleři dojíždějící kvůli zaměstnání do Rakouska budou mít napříště povinnost se registrovat stejně jako ostatní přijíždějící. Rovněž budou muset předkládat jednou za týden negativní PCR test na koronavirus. Podle agentury APA to v úterý řekl rakouský ministr vnitra Karl Nehammer.

Vídeň už v pondělí ohlásila postupné rozvolňování opatření proti šíření koronaviru, ale zároveň předeslala, že se zpřísní režim na hranicích.

Také pendleři se podle Nehammera budou muset před příjezdem do Rakouska registrovat a musí se jednou za týdnem prokázat negativním PCR testem. Zavedení testovací povinnosti pro pendlery není překvapením, původně měla platit už od pondělí. Rakouská vláda ale zavedení opatření potvrdila až o den později. Na pendlery cestující do Rakouska se bude testovací a registrační povinnost vztahovat poprvé.

Nehammer také uvedl, že zůstávají kontroly na hranicích se sousedními státy včetně České republiky. Ministr v té souvislosti poukázal na to, že právě Česko má stále vysoké počty nově infikovaných. Pokračovat budou také kontroly na hranicích se Slovenskem, Maďarskem a Slovinskem.

Podrobnosti ohledně provádění hraničních kontrol mají být uvedeny v nařízení, na němž nyní podle Nehammera pracuje ministerstvo zdravotnictví.

Rakouská vláda zároveň zpřísnila podmínky cestování do země. Například z povinné desetidenní karantény po příjezdu do Rakouska se už lidé nebudou moci vyvázat novým negativním PCR testem. Dosud to bylo možné po pěti dnech.

Tagy:
Slovensko hranice Rakousko Vídeň zaměstnání Maďarsko pendleři Slovinsko Česko pandemie koronaviru PCR testy Karl Nehammer testování na koronavirus Ministerstvo zdravotnictví České republiky PCR Test