Hromadná nehoda sedmi aut na jihu Čech. Silničáři varují před námrazou

Nehoda kvůli náledí

Silničáři v některých krajích varují před námrazou a tvorbou ledovky. Na jihu Čech zaznamenali záchranáři kvůli náledí větší počet úrazů. Došlo i k několika nehodám, nejvíce jsou hlášeny z Lanškrounska, Chrudimska a Pardubicka. V Dlouhé Vsi v Jihočeském kraji pak došlo k hromadné nehodě sedmi aut. Na místě jsou dva zranění.

Na silnici I/37 u Nasavrk se brzy ráno stala hromadná dopravní nehoda, při níž se srazilo sedm vozidel. Místo je uzavřené a neprůjezdné. Kluzké cesty jsou také v okolí Lanškrouna, Skutče a Ústí nad Orlicí. Úsek státní silnice 1/11 Jablonné nad Orlicí –⁠ Červená Voda je sjízdný pouze se sněhovými řetězy.

Ve výše položených oblastech Pardubického kraje jsou kluzké silnice, v Železných horách jsou některé úseky kvůli náledí zcela nesjízdné. „Pod ledem jsou silnice v místech, kde se nesolí, okolo Nasavrk, Trhové Kamenice, Horního Bradla a směrem na Seč. Je mlha, navíc mrholí a na promrzlých vozovkách se tvoří náledí,“ upřesnil vedoucí Správy a údržby silnic v Třemošnici.

Hrozba námrazy i ledovky

Zvýšenou opatrnost na silnicích doporučují i v Libereckém kraji, kde se teploty drží pod nulou stejně jako i v předchozích dnech. Hlavní tahy jsou většinou holé a vymrzlé, silničáři doporučují zvýšenou opatrnost hlavně na silnicích nižších tříd a v horských oblastech. Na silnicích tam leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu krytá posypem, která může klouzat.

Kvůli sněhu zatím stále zůstává pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice. Silnice se nesolí a je na ní ujetá vrstva sněhu, kamiony tudy neprojedou. Řidiči nákladních aut musí do Raspenavy a Hejnic po silnici I/13 přes Frýdlant, kterou silničáři udržují chemicky. Omezení tam potrvá, dokud na silnici přes Oldřichovské sedlo zůstane sníh.

Před hrozbou námrazy na silnicích varují i jihomoravští silničáři. Silnice jsou ale většinou suché a sjízdné bez omezení, výjimkou je Znojemsko, kde je jejich povrch po chemickém ošetření mokrý. Kromě Znojemska mají řidiči dbát zvýšené opatrnosti i na úseku D2 mezi Blučinou a Břeclaví, kde je povrch dálnice mokrý. „Zejména ve výše položených oblastech statutárního města Brna mohou sněhové srážky namrzat, proto upozorňujeme řidiče na nutnost opatrné jízdy,“ řekl jejich provozní ředitel Jan Klištinec.

Větší počet úrazů zaznamenali na jihu Čech

Na některých vozovkách na jihu Čech se v úterý může tvořit ledovka. Jde hlavně o silnice na Jindřichohradecku, Táborsku a Českobudějovicku. Vzhledem k oteplení by se však situace měla postupně zlepšovat, řekl dispečer krajské správy a údržby Jan Hausel. Kvůli náledí zaznamenali ráno a dopoledne záchranáři na jihu Čech větší počet úrazů. Kvůli náledí zaznamenali ráno a dopoledne záchranáři na jihu Čech větší počet úrazů.

„Od pondělního večera a v noci na dnešek jsme na řadě míst měli venku techniku, protože mrzlo a pršelo. Nejvíce práce bylo na Jindřichohradecku kolem Třeboně a na Českobudějovicku byly problémy zejména v oblasti Borovan a Nových Hradů,“ uvedl. Dodal, že na chemicky ošetřených silnicích ledovka taje. Klouzat to může hlavně v místech, kde se smí vozovky sypat jen štěrkem.

Tagy: