Rakušan v kampani zkritizoval sebe, shodli se experti. Podivný výrok ministra je překvapil

Marketingový expert Jakub Horák a politolog Jan Kubáček

360° (242)

Myslím si, že Rakušanův výrok, že stát je tak silný, jako jeho nejslabší článek, je hodně sebekritický, ale zároveň takový enigmatický. V pořadu 360 na CNN Prima NEWS to řekl expert na politický marketing Jakub Horák. Podle něj totiž vůbec není jasné, co je oním nejslabším článkem.

Při čtvrteční návštěvě Středočeského kraje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) tamním obyvatelům řekl, že „stát je tak silný, jako jeho nejslabší článek“. Podle Horáka je tento výrok dosti sebekritický, přestože poněkud nejasný. „Upřímně moc nechápu, co tím myslel. Pro mě vůbec není jasné, co je ten nejslabší článek státu,“ sdělil Horák.

ČTĚTE TAKÉ: Rezignace na volební kampaň? Opozice nemusí nic dělat, stačí čekat na chyby vlády, míní Valeš

Podle politologa Jana Kubáčka svým výrokem chtěl Rakušan upozornit na roli malých a zapadlých obcí. „Kvalita společnosti se pozná podle toho, jak se žije v těchto ‚nejslabších obcích‘,“ uvažoval politolog.

I on se domnívá, že v Rakušanově výroku je velká dávka sebekritiky. „Proč se rušily poštovní pobočky, aniž by se nějak zlepšila samotná služba? Proč se nelogicky v některých obcích ruší policejní služebny? On je ministr vnitra a to všechno jde za ním,“ vypočítával Kubáček.

Zvolený „slogan“ je podle něj taktická chyba. „Mám pocit, že se pan ministr zamiloval do pěkného citátu, který je odvozenina z Masarykova prohlášení, že kvalitu státu poznáte podle toho, jak se žije těm nejslabším a nejzranitelnějším. Myslím si ale, že Rakušan nějak zapomněl, v jaké vládě sedí a za spoustu rozhodnutí nese osobní zodpovědnost,“ dodal Kubáček.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pavel poděkoval hejtmanům. Varoval před proměnou krajských voleb v referendum o vládě

Tagy: