KOMENTÁŘ: Vládě radí Nesmrtelná teta aneb Trhací kalendář politických slibů

Pamatujete si pohádkovou komedii Nesmrtelná teta z roku 1993? Do přízně krále Ctirada, který přišel o rozum, se jednoho dne vloudí paní Závist. Ta králi namluví, že je jeho tetičkou a bude mu se vším radit. Aby nikdo nepoznal, že moudra, která král pronáší, jsou ve skutečnosti z její hlavy, domluví si, že Ctirad bude vždy dělat pravý opak toho, co mu ona bude radit. O třicet let později je pohádka realitou. Král alias Petr Fiala a jeho vláda, dělají všechno přesně naopak, než slibovali ve volbách. Ba co hůř, dělají i pravý opak toho, co říkali ještě před pouhým rokem.

Začalo to daněmi. V předvolební kampani se koalice Spolu na billboardech dušovala, že jejich zvyšování nepřipustí. Jaká je realita? Před pár dny prošel Sněmovnou ve druhém čtení vládní konsolidační neboli daňový balíček, který občanům i firmám vytáhne z kapes desítky miliard.

ČTĚTE TAKÉ: Daň z mobilu nezavádíme. Poplatky veřejnoprávním médiím nemají být dobrovolné, říká v rozhovoru Baxa

Ruku v ruce s tím byl porušen další zásadní předvolební slib: „Rezervy budeme hledat hlavně na výdajové straně rozpočtu.“ Jednoduše řečeno, mělo se šetřit, škrtat, měly se snižovat počty státních zaměstnanců, mělo se odpovědně (pravicově) hospodařit. Z odpovědného hospodaření je jen za letošek 300miliardová díra v rozpočtu, počet státních zaměstnanců narostl tento rok o 10 tisíc a blíží se hranici půl milionu osob pracujících ve státní sféře. A to přitom koalice Spolu plánovala snížit počty úředníků o 13 procent. Další slib, další chyba!

No a šetření? To se bude i nadále odehrávat hlavně v domácnostech a firmách, zatímco stát se bude (i nadále) chovat jako Otesánek při chuti – viz plánovaný nejméně stomiliardový nákup letounů F-35 nebo viz dárečky typu vyšší rodičovský příspěvek apod.

Ano je ne, ne je ano

Do třetice (možná i čtveřice) všeho „dobrého“ tu máme další porušený slib. Sice ne předvolební, nýbrž už povolební, ale to na věci samé nic nemění. Ještě počátkem července 2022 tvrdil ministr kultury Martin Baxa, že „koncesionářské poplatky naše vládní koalice zvyšovat nechce. Je zapotřebí to v současné době takto otevřeně říct. Myslím, že jsou k tomu správné důvody“. Vidíte, stačilo rok a kousek počkat, a co se nestalo? Ano, i v tomto případě je najednou všechno jinak. Nejenže se ve vládě diskutuje možnost navýšení poplatků za rozhlas a televizi, ale ve hře je dokonce varianta, která by měla zásadně zvýšit počet koncesionářů tím, že by nově platili také majitelé chytrých telefonů.

Daně, šetření, poplatky... Ze slibů vlády je jeden velký trhací kalendář. Až by si člověk myslel, že má Petr Fiala ve své blízkosti také nějakou takovou Nesmrtelnou tetu, která mu radí: „Hele, dělej ve vládě všechno přesně naopak, než jsi říkal před volbami. Nebo ještě minulý rok. Ano je ne, ne je ano, nízké daně jsou vysoké daně, šetření je rozhazování a poplatky za rozhlas a televizi? Máš mobilní telefon, máš! Lup ho, platíš taky!“

Bohužel, politika často nabízí pohádkové zápletky, ale k naší škodě už nenabízí žádná pohádková řešení. Takže zatímco nad Nesmrtelnou tetou zvítězily Rozum a Štěstí, ve skutečném životě máme místo vítěze jen dlouhou řadu poražených.

Z nich na prvním místě stojí demokracie, protože pro vnímání demokracie není nic horšího, než když mají občané dlouhodobě pocit, že politikům se nedá věřit ani jediné slovo. Že sliby jsou jen od toho, aby se porušovaly. Že člověku déle vydrží platit lítačka na metro, než vydrží platit slovo premiéra či ministra. Je přitom naprosto nepochopitelné, že politici, kteří se jinak demokracií zaklínají od rána do večera, si tohle nebezpečí očividně vůbec neuvědomují...

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT. V pořadu Co na to vaše peněženka diskutují bývalí ministři Vlastimil Tlustý a Zdeněk Škromach. Podívejte se na video:

Tagy: