Recept na spásu druhu, nebo vidina zisku? Namibie draží lovecká povolení na slony

Kvůli stále častějšímu kontaktu lidí se slony a neustávajícímu suchu se namibijské úřady rozhodly uspořádat aukci povolení k odstřelu sto sedmdesáti slonů. Uvedlo to tamní ministerstvo životního prostředí.

Namibijské aukce se může zúčastnit kdokoliv, kdo splní stanovená kritéria. Lovci ze zahraničí se navíc musí prokázat povolením vyvézt slony do své vlasti. Reklamy ve státních médiích uvádějí, že za aukcí stojí nárůst konfliktů mezi lidmi a slony. Sloni přitom patří mezi vážně ohrožený druh, a to především kvůli pytlákům, úbytku přirozeného prostředí i klimatické změně. Ještě loni patřila Namibie mezi státy s velkou měrou jejich ochrany. Za posledních pětadvacet let se počet zdejších slonů téměř ztrojnásobil.

Loni se však Namibie rozhodla přehodnotit setrvání v dohodě upravující celosvětový obchod s ohroženými druhy, především kvůli tomu, že na schůzi CITES nebyly schváleny návrhy na uvolnění pravidel lovu a vývozu nosorožců tuponosých. Podle zástupců Namibie by volnější regulace lovu napomohly získání financí na ochranu celého druhu.

Nejde o letošní první aukci v této zemi. V říjnu Namibie rozdávala povolení na odstřel 100 buvolů afrických v parku Waterberg Plateau ve středu země. Loni se do aukce dostaly životy více než tisícovky zvířat. Kromě buvolů šlo i o žirafy, slony či antilopy. Úřady uvádějí, že některé oblasti se potýkají s nejsmrtelnějším suchem za posledních devadesát let. Kvůli tomu se hladovějící zvířata vydávají i k lidským obydlím. „Vzhledem k suchu, jaké panuje, musí ministerstvo přikročit k prodeji různých druhů zvěře z chráněných oblastí, aby byla ochráněna pastva a bylo možné zároveň získat potřebné finance pro řízení parků,“ uvedl mluvčí ministerstva Romeo Muyunda.

Podle ochránců zvířat však aukce nemůže zabránit většímu kontaktu slonů s lidmi. „Nejúčinnějším způsobem, jak tomuto problému zabránit, je spolupráce s komunitami při řádném spravování habitatů a hledání řešení, aby divoká zvířata mohla žít bezpečně po boku lidí,“ uvádí Neil Greenwood, oblastní ředitel Mezinárodního fondu pro welfare zvířat. „Prosté odprodávání slonů je velkým varováním pro dlouhodobý welfare zvířat a máme k dispozici mnoho příkladů toho, jak podobné prodeje skončily tragickým a krutým zajetím pro jednotlivé slony,“ dodává.

Tagy: