Ředitel brněnské nemocnice: Zkuste Dušičky oželet nebo přesunout. Zvažte, zda cestovat

Jaroslav Sterba

Jihomoravský kraj a covid

Zvažujte, jestli musíte cestovat a potkávat se, protože v těchto dnech se skutečně rozhoduje o tom, zda za 14 dnů budeme na konci s kapacitami jak prostorovými, tak personálními, uvedl v pořadu Nový den ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba. Nový ministr zdravotnictví bude podle něj ke krizi přistupovat uvážlivě, racionálně a spíše půjde cestou přesvědčování než příkazů.

„Snažíme se být vždycky o nějaký krok kupředu, připravujeme dostatečný počet lůžek. S tím souvisí také příprava jakési nemocnice, nechci říkat polní, polopolní nemocnice na Výstavišti tak, abychom se vyhnuli vyčerpání kapacit,“ uvedl ředitel Štěrba.

„Kromě pacientů s covidem se samozřejmě musíme dále starat normálním způsobem o ostatní pacienty. O takzvaně necovidové. Protože lidi nepřestávají rodit, pořád mají infarkty, auta se srážejí a nádory také nepřestaly růst,“ dodal s tím, že počet lůžek zkrátka budou mít takový, jaký bude potřeba. „V tuto chvíli máme připravených nějakých 250 lůžek, z nich máme naplněných necelých 200.“

Personál záložní nemocnice bude úzkým hrdlem lahve

Tématem byla také připravovaná záložní nemocnice na brněnském Výstavišti. Klíčovou otázkou je samotný zdravotnický personál a jeho nedostatek.

„Personál samozřejmě bude úzkým hrdlem láhve. Připravujeme se na to. K dispozici je jednak traumatologický tým naší nemocnice, dobrovolníci, studenti zdravotnických oborů lékařské fakulty Masarykovy univerzity, kteří by mohli velmi pomoci. Hlásí se nám i někteří lékaři jiných odborností jako dětští praktici, hlásí se i zubaři, takže ten tým bychom měli dát dohromady a na cestě jsou dva trauma týmy ze zahraničí.“

Pomůže v Brně stejně jako v Praze armáda? „Naše informace byla taková, že armáda v podstatě svoje kapacity vyčerpala v Praze. A upřímně řečeno jsme ani v tuto chvíli neuvažovali jinak, než že to budeme muset zabezpečit sami vlastními prostředky,“ poznamenal Štěrba.

Zvažujte, zda cestovat a zda neoželet Dušičky

Moderátorku Nového dne, ranního vysílání televize CNN Prima NEWS, Soňu Porupkovou zajímalo, jak si ředitel vysvětluje, že se nákaza v současnosti přesouvá více směrem ke starší generaci. „Ten virus prochází populací a ti, co u nás leží, tak jsou skutečně pacienti starší 70 či  75 let, což není překvapivé, protože potřeba hospitalizací v této věkové kategorii je podstatně vyšší než u mladých jedinců,“ reagoval Štěrba.

A jak bude podle ředitele brněnské nemocnice přistupovat k řešení krize nový ministr zdravotnictví Jan Blatný?

„Já myslím, že uvážlivě, racionálně. A tak, jak ho znám celou dobu, spíš se bude snažit přesvědčovat o tom, co je rozumné, než něco vymáhat nějak násilím nebo příkazy,“ odpověděl Štěrba.

„Zvažujte, jestli musíte cestovat, zvažujete, jestli se musíte potkávat, protože v těchto dnech se skutečně rozhoduje o tom, zda za 14 dnů budeme na konci s kapacitami jak prostorovými, tak personálními. Možná zkuste Dušičky oželet nebo přeložit na nějaký delší čas,“ vzkázal na závěr editel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba.

Tagy: