Ukrajinské babičky si znásilnění přejí, šokoval ředitel ruské TV. Děti by utopil či upálil

Ředitel televizního vysílání státem financované a ovládané ruské stanice RT Anton Krasovskij ve vysílání prohlásil, že postarší ukrajinské ženy si přejí znásilnění od okupačních vojáků. Ukrajina by podle něj neměla existovat a tamní děti doporučil utopit či upálit ve vlastních domovech. V reakci na jeho vyjádření vyzval ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba k celosvětovému zákazu propagandistické televizní stanice.

„Ukrajinské babičky by utratily své úspory na pohřeb za to, aby je znásilnil ruský voják,“ prohlásil ve vysílání RT její ředitel Krasovskij. Hrůzným výrokem reagoval na zprávu zvláštní představitelky OSN Pramily Pattenové, podle níž okupanti využívají znásilňování jako zbraň proti civilní populaci Ukrajiny. Zástupkyně mezinárodní organizace mimo jiné uvedla, že někteří vojáci jsou podle výpovědí ukrajinských žen vybaveni do války viagrou.

Podle spisovatele sci-fi literatury Sergeje Lukjanenka, hosta v televizním rozhovoru, jde o „šílené lži a zvrácené fantazie“. S Krasovským se pak shodl, že názor západní veřejnosti na Rusko je zacyklený ve stavu bezdůvodné hysterie.

Děti je potřeba utopit nebo upálit

Lukjanenko v pořadu vylíčil vlastní setkání s ukrajinskými dětmi ze Zakarpatské oblasti z 80. let. „Říkaly mi, že Ukrajinu okupuje Moskva. Kdyby nebylo Ruska, prý by si žily jako ve Francii. Takhle ale trpí kvůli okupaci,“ popsal autor sci-fi. „Takové děti měli utopit v řece,“ přerušil historku Krasovskij. „To není vaše metoda, vy spisovatelé jste inteligentní lidé. To je naše metoda. Kdo řekne, že ho Moskva okupuje, toho vhoďte do řeky se silným proudem,“ rozohnil se propagandista.

„Je tam (v Zakarpatské oblasti – pozn. red.) spousta hrozných, hnusných domů. Oni zas*ali Karpaty. Karpaty jsou kvůli nim odporné. Měli je nacpat do jejich chatek a ty zapálit,“ pokračoval Krasovskij v chladnokrevných vyjádřeních proti ukrajinské populaci. Tu ani nepovažuje za skutečný národ: „Velké množství Rusů bylo dotlačeno k přesvědčení, že jsou Ukrajinci.“

Ukrajina by podle ředitele vysílání vůbec neměla existovat. Lukjanenko jeho názoru oponoval s tím, že napadený stát by měl zůstat na mapě světa. „Nechtěl bych totiž žít ve stejné zemi jako ti lidé, kteří by tam zůstali,“ vysvětlil svůj postoj. „Tak je zastřelíme,“ uzavřel Krasovskij nenávistný rozhovor.

Zakažte RT, vzkazuje Ukrajina

K extremistickým prohlášením v ruské televizi se na Twitteru vyjádřil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Ten vyzval vlády všech zemí k celosvětovému zákazu stanice RT. „Vlády, které ještě RT nezakázaly, si musí pustit tento výtažek z vysílání,“ napsal šéf resortu na sociální síti. Státy, které nechávají stanici na svých územích dále fungovat, se podle něj staví na stranu nabádání ke genocidě, které „nemá nic společného se svobodou projevu“.

Krasovskij se nakonec za své výroky omluvil a požádal o odpuštění. Stalo se tak poté, co s ním televize pozastavila spolupráci a šéf ruské kriminální ústředny na podnět jednoho z uživatelů sociálních sítí nařídil situaci prověřit.

„Poslyšte, opravdu se stydím, že jsem neviděl hranici týkající se dětí. Inu, stane se, že jste ve vysílání a necháte se unést. A nemůžete přestat. Omlouvám se všem, které to šokovalo, kterým to připadalo nemyslitelné a za hranou,“ řekl.

Kolář: Propaganda slábne, stále je ale velmi silná

Ruskou propagandu a její vliv okomentoval v rozhovoru pro CNN Prima NEWS bývalý velvyslanec v této zemi Petr Kolář. Podle něj se Kreml prostřednictvím médií a svých hlásných trub primárně snaží přesvědčit své obyvatelstvo, že se nachází v obranné válce, nikoliv útočné. Zopakoval také častý narativ propagandistů, že Rusové bojují „proti nacistům, banderovcům či zdrogovanému prezidentovi Ukrajiny“.

Podle Koláře vliv této propagandy sice postupně slábne, ale stále je poměrně značný. „U běžných Rusů často vidíme, že Putinův narativ zabírá. Pokud dochází k tomu, že mají oběti na Ukrajině, tak z toho viní Ukrajinu a Ukrajince. Ne svého prezidenta,“ popsal redakci Kolář.

Tagy: