Doba levných dlouhoběžek pominula. Lenka Hornová představila seriál Kamarádi i denní ZOO

Ředitelka obsahu skupiny Prima Lenka Hornová

Poselství seriálu Kamarádi podle Lenky Hornové a herců

Ředitelka obsahu Lenka Hornová přiblížila strategii skupiny Prima. Jaký bude a čím se liší od ostatních nový rodinný seriál Kamarádi, který na Primě nahrazuje veleúspěšnou ZOO, nebo nakolik vlastní tvorbu ovlivňuje exploze nabídky streamingových služeb?

Málokdo se pohybuje v zákulisí televizní tvorby a přímo se na ní i aktivně podílí tak dlouho jako ona. Lenka Hornová je žena, která se v branži pohybuje již třicet let, bezmála osm z nich tahá za nitky vlastní tvorby skupiny Prima. Coby ředitelka obsahu, producentka a scenáristka stála za úspěchy hned několika pořadů, kterým se podařilo vítězit v tvrdém konkurenčním souboji tuzemských televizních stanic a dlouhodobě ovládnout hlavní vysílací čas v divácké skupině 15+. Kdo by neznal seriály jako Sestřičky, Slunečná či ZOO? Právě na její hlavu pak padá i případný neúspěch některého z projektů. Je přímo zodpovědná za vlastní tvorbu na kanálech skupiny Prima na VOD platformě prima+.

Prima uvádí nový rodinný seriál Kamarádi. Proč televize raději dál nerozvíjí úspěšnou ZOO, dlouhodobě nejsledovanější pořad úterního a čtvrtečního primetimu v divácké skupině 15+?
Kdysi dávno jsme si řekli, že budeme chtít nabízet divákům seriály, které mají začátek, prostředek a konec, že nechceme dělat nekonečné seriály. Měli jsme pocit, že ZOO nazrál konec, že bychom ho měli uzavřít, přestože jsme pár sezón přidávali, protože byl seriál nebývale úspěšný.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Obsazení a medailonky hrdinů seriálu Kamarádi

Po čerstvé první klapce je již jasné, že seriál ZOO se přesto dočká pokračování. Kdy a v jaké podobě?
Ano, bylo nám líto se s ním úplně rozloučit. Je načase po skoro třech letech nabídnout divákům nové příběhy i nové tváře. Využili jsme ten velký úspěch, který ZOO celou dobu měla, a rozhodli jsme se, že ZOO přetavíme do denního seriálu, který od nového roku divákům nabídneme před Hlavními zprávami.

Představte nám ale teď žhavou novinku, seriál Kamarádi, který startuje už v úterý ve 20:15 na Primě. Je na vás znát, že k němu máte až mateřský vztah. Čím vám Kamarádi učarovali?
Já mám asi ráda úplně všechny projekty, které děláme, ale ano, máte pravdu, že tady k tomu mám takový speciální vztah. Tenhle seriál mám hrozně ráda proto, že v sobě ukrývá i několik pro mě důležitých vzkazů. Například ten, že se člověk nemá nikdy vzdávat. Že každé zavřené dveře znamenají, že se někde mohou otevřít nové. Že když je vám ouvej, že byste se měla vrátit ke kořenům, když je to možné, tak třeba domů k mamince. A úplně to nejdůležitější je mít v životě přátele. Láska se může a nemusí podařit, ale ti zásadní přátelé by vám měli zůstat – takoví ti, na které se můžete spolehnout v každé chvíli.

To se hezky poslouchá… Kdy jste sama našla zmíněnou největší oporu právě třeba v mamince?
Pouto s maminkou jsem úplně nepřetrhla nikdy. Dosud spolu bydlíme v jednom domě. Samozřejmě, že se naše cesty na čas rozdělily. Já jsem byla zrovna ta dcera, která se nehrnula z domova. Mně ten mama hotel docela vyhovoval. Mám ještě mladší sestru a maminka, když nám bylo přes dvacet, koupila každé malý byt, peřiny a hrnce, a v jednu chvíli řekla: „Tak holky, jděte a starejte se.“ Sestra se s tím vyrovnala dobře, ale já jsem pořád měla tendenci vracet se domů. Až když mě maminka pohrozila, že vymění zámky, abych neměla možnost tam pořád otravovat, tak jsem to pouto nějak přestřihla. (Smích)

A kdy nastal ten velký návrat do náručí maminky?
Když jsem docela v pozdním věku otěhotněla a už jsem se nechtěla úplně vzdát kariéry, tak jsem se dohodla s mojí mámou, že spolu budeme mít dítě. (Smích) Požádala jsem ji, aby šla do předčasného důchodu. Koupili jsme si velký společný dům.

Co na život s tchyní říkal váš manžel?
Manžel řekl ano, ale přes garáže s tchyní. Maminka mi potom velmi pomáhala s organizací a s výchovou dcery.

Vaším tátou byl herec Milan Slepička, v posledních letech života ho diváci mohli vídat také v ZOO. Čím byla vaše maminka?
Maminka byla úřednice, celý život dělala v cestovním ruchu. Byla letenkářka, což bylo zajímavé v tom, že od leteckých společností dostávala jako bonusy letenky po celém světě. Takže moje máma procestovala celý svět, vždycky vzala nějakou svoji kamarádku a tu si zalétly do Mexika, tu do Ameriky, do Japonska… v tomhle měla pestrý život. Když jsem jí požádala, jestli by nešla do důchodu, říkala: „A víš co? Jako mě už to vlastně stejně přestalo bavit.“ Neměla s tím vůbec žádný problém.

Nakolik maminka prožívala vaši místy turbulentní kariéru?
Úplně upřímně, moje sestra dělá v branži, můj manžel dělá v branži, syn dělá v branži, synovec dělá v branži, můj švagr dělá v branži, tatínek dělal v branži… a ta je, jak správně říkáte, turbulentní. Pořád se něco děje, pořád se dějí nějaké zvraty a máma vlastně vždycky byla ten klidný přístav, kde jsme se scházeli, vše rozebírali i jsme se štěkali. Máma tam prostě byla a je, a celé to vždycky tak jako hezky klidní.

Testujete nové rodinné seriály také na mamince?
Ne. Ještě před odvysíláním seriálu děláme z prvních natočených materiálů sestřihy a ty dáváme na regulérní výzkum. Podle výzkumu se snažíme odhadnout, jak se to našim divákům bude líbit, jak to bude rezonovat… a občas vlastně i tenhle krátký sestřih mamince pustím. Já teda musím říct, že maminka se na televizi moc nedívá.

Fakt se nedívá?
Občas ji musím donutit a to potom vypráví, že ji nutím se na něco dívat a pak jí dávám kontrolní otázky, jestli se skutečně dívala. (Smích)

Takže otázka, jestli vás občas neatakuje s požadavky na vývoj dějových linek seriálových hrdinů, tím padá...
Ne úplně, protože maminka má spoustu kamarádek. Jsou naši sledovači a přes maminku mi vzkazují, ať něco napravím, jestli jsem se nezbláznila, proč to tak je, kdy se vrátí, kdy odejde. Tak tuhle zpětnou vazbu mám od maminčiných kamarádek.

Zajímá mě ještě obsazení hlavních hrdinů do Kamarádů, což je obecně vždycky velké riziko. Vsadili jste na Anastasii Trmal Chocholatou, Davida Gránského a Jana Komínka. Z mého pohledu je ústřední trojice kamarádů zapamatovatelná díky dominantnějšímu Gránskému.
Je to tak. Půlka úspěchu každého seriálu je o obsazení a chemii mezi herci. Vy to na první dobrou nevnímáte. V atmosféře seriálu je to ale vždycky hrozně cítit. Při výběru nehraje ani tak roli, co mají, nebo nemají herci všechno za sebou, ale je strašně důležité obsadit je tak, aby si mezi sebou rozuměli, abychom jim my, a potažmo i diváci, uvěřili, že se opravdu znají odmalička a že jsou to ti nejlepší přátelé ever. Takže jsme dělali poměrně opravdu náročný castingový výběr, mnoho kamerových zkoušek v různých kombinacích různých herců a tihleti prostě skvěle zapadli. Mají stejný smysl pro humor, blbnou spolu, chodí spolu na pivo vlastně i mimo natáčení, dělají si srandičky. Tak hezky to mezi nimi zafungovalo, že si myslím, že to bude vidět i v seriálu, že to tak opravdu je.

Byli jsme u stavby ateliéru Kamarádů a její architekt mezi řečí upozornil na využitý materiál. Přímo řekl, že „nejde o nějakej papundekl a že tady se opravdu staví ze dřeva. To vypadá, že jste do seriálu Kamarádi více zainvestovali.
A je to pravda. Řekli jsme si, že doba takových těch levných dlouhoběžek už pominula. Diváci teď mají tolik platforem, kde mohou sledovat velké množství skvělých a velkorozpočtových seriálů a filmů, a mají možnost srovnávat… Ono už to vlastně nesneslo srovnání. Takže my jsme nejenže změnili technologii stavby dekorací, ale změnili jsme i metodu snímání. Kamarády jsme začali točit záběrově, více filmověji, na lepší kamery. Vy už jste taky něco viděla. Takže víte.

Podívejte se na upoutávku k seriálu Kamarádi:

Souhlasím. Ze začátku jsem si nebyla jistá, jestli sleduji seriál, anebo film.
Je to prostě vidět. Mám z toho radost a doufám, že to diváci ocení.

Luxusnější nálada a záběry divákům zůstanou zachovány v průběhu celého seriálu?
Máte strach, že odvysíláme čtyři díly a pak se vrátíme jako k tomu dobrému? (Smích)

A že pak zlevníte…
Ne, ne, ne.  Je to plánováno na celých 16 dílů. Kamarádi jsou uzavřený seriál. Pokud se bude líbit, přidáme další řadu. Pokud se bude dál líbit, přidáme ještě další řadu, ale jsou to zase uzavřené série, každá má začátek, prostředek a konec.

Sama jste již naznačila, že žijeme v době streamingu. Přizpůsobujete televizní tvorbu novým trendům?
Samozřejmě. Čím dál tím více diváků, hlavně z mladší generace, chce rozhodovat o tom, kdy a na co se bude dívat. To je to VOD, video on demand čili obsah na vyžádání. A to je samozřejmě celosvětový trend, který se navyšuje. Diváci, kteří byli zvyklí na to, zapnout si televizi a konzumovat, co jim kdo nabídne, tady stále jsou, pořád převažují, ale stále přibývá diváků, kteří si chtějí rozhodovat, co budou kdy a kde sledovat.

I my se tomu přizpůsobujeme, také máme svou VOD platformu prima+ a snažíme se ji naplnit tak, aby si tam každý našel svoje. A samozřejmě se snažíme stále dál nabízet kvalitní atraktivní obsah v klasickém vysílání, třeba právě seriál Kamarádi. Tím i ti diváci, kteří jsou zvyklí na to, zapnout si televizi, nepřicházejí o pestrou nabídku. Zároveň se snažíme dělat i takový obsah, který primárně budeme dávat na prima+. Tento obsah se snažíme dělat zase natolik atraktivní, aby diváci měli potřebu ho vidět a třeba si za něj malinko připlatit.

SLEDUJTE filmy, seriály a pořady televize Prima kdykoliv a kdekoliv na prima+

Na jakého diváka cílí Kamarádi nebo chystaná denní Zoo?
Cílíme malinko na mladší. V Kamarádech jsou ale zastoupeny všechny generace, to není jenom o těch třech kamarádech, kteří se vracejí do své rodné vesnice. Jak já pořád říkám, hlavní rolí v tomto seriálu nejsou kamarádi, ale vesnice, která je zaplněná spoustou postav a rodin. Myslím, že kamarádi vlastně na začátku jenom představují tu vesnici, která je potom v hlavní roli a postupně sledujeme příběhy osazenstva vlastně celé té vesnice. I novou ZOO se snažíme lehce omladit tím, že do zahrady přijde pět mladých ošetřovatelů, kteří spolu budou i bydlet a prožívat osudy. Takže ano, snažíme se oslovit i mladší cílovou skupinu.

Haďáka a Sid divákům ale neberete?
Určitě nebereme. Haďák je ředitel zoologické zahrady. Kromě oblíbených postav přijde pět mladých krásných sympatických ošetřovatelů a kolem nich se budou odehrávat nové zajímavé příběhy. Přibyla například veterinární klinika, vrátí se soudce Petr, do města se nastěhují tři sestry právničky, které si tam otevřou malou advokátní kancelář a budou zastupovat úplně obyčejné lidi… Takže v ZOO budeme řešit i soudní případy.

Tagy: