Na mítinku Nerudové: Nepotřebujeme na Hradě dalšího starce. Líbí se nám vstřícnost k LGBT

Názory ekonomky Danuše Nerudové většina lidí donedávna neznala. Přesto bývalá rektorka Mendelovy univerzity podle průzkumů i bookmakerů patří do trojice favoritů prezidentské volby. Jak umí mluvit s voliči a opravdu lidem imponuje coby „česká Čaputová“? CNN Prima NEWS to zjišťovala mezi účastníky besedy v Rakovníku.

Mnozí experti Nerudovou kritizují za nevýraznost a také za to, že potenciální voliči nevědí, jaké má vlastně bývalá rektorka a ekonomka názory na témata, která nyní rezonují společností. Něco se o nich chtěla dozvědět i více než stovka lidí, kteří v rámci kampaně Nerudové dorazili 9. listopadu do rakovnického Domu osvěty.

Studenti zabrali nejvíce místa

„Jsem ráda, že jsem měla možnost přijít. Chci vědět, jaké jsou u voleb možnosti. Zatím jsem byla hodně ovlivněna názorem svého okolí, proto si chci udělat svůj vlastní,“ svěřila se CNN Prima NEWS studentka Nikol. Právě studenti středních škol zaplnili podstatnou část sálu, v němž měli vyhrazená místa.

Celá událost probíhala jako debata a přítomní měli možnost se Nerudové ptát na nejrůznější otázky. Studenty ze začátku zajímal zejména postoj kandidátky v otázce LGBTQ+ komunity a práv pro tyto menšiny. Poukazovali zejména na nedávnou vraždu dvou homosexuálů v Bratislavě.

„Politici by měli jít příkladem a mít na paměti, že to, jaká slova používají, se promítá do celé společnosti. Jako prezidentka bych upozorňovala, že slova jsou mocná zbraň. Je nutné respektovat minority ve společnosti a nemít z nich strach,“ reagovala Nerudová a zkritizovala prezidenta Miloše Zemana, že se prý na rozdíl od ní coby kandidátky k události na Slovensku nevyjádřil. Zeman k tragédii sice oficiální prohlášení nevydal, vyjádřil se však jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Stejně tak si mladší posluchače Nerudová získala svým názorem na manželství pro všechny. „Nevidím důvod, aby nebylo pro všechny. Dívám se na to z toho hlediska, že to nikomu jinému práva neomezuje. Stejně je to u adopce dětí. Rodičovská láska je nenahraditelná, a je jedno, zda jde o dva muže nebo dvě ženy,“ reagovala na dotaz, za nějž si vysloužila uznalé kývání hlavou zejména od přítomných studentů.

Nerudová oslovila „základnu vyvrhelů“

Studentka Nikol ještě neví, komu v lednu svůj hlas do volební urny vhodí, Nerudová na ni však prý svými argumenty udělala velmi dobrý dojem. „Myslím, že má šanci dostat se do druhého kola. Působila velmi mile, empaticky. Snaží se porozumět potřebám České republiky, což je dobře,“ doplnila.

Podle přítomných, které redakce CNN Prima NEWS oslovila, to budou právě mladí, samoživitelé či matky na mateřské dovolené, kteří budou tvořit voličskou základnu ekonomky. „Oslovila základnu ‚vyvrhelů‘. Je jediná, která podporuje stejnopohlavní páry, mladé nebo třeba zahraniční studenty. Její voliči jsou určitě lidé ve věku od 18 do 30 let. Svými názory je pro mladé vzorem,“ myslí si 25letá Klára.

Osobně ji z debaty nejvíce zaujalo, jaký výhled republice Nerudová slibuje. „Cílí na to, aby systém a hodnoty v zemi fungovaly i poté, co už nebude prezidentkou. Pokud bude v úřadu dvě volební období po sobě – tedy deset let – tak mé neteři bude jedenáct let. Díky Nerudové by nevstoupila do něčeho rozestavěného, ale do něčeho, co bude fungovat,“ věří mladá žena.

Příliš perfektní kampaň

„Mě si získala tím, jak vystupuje jako člověk. Zasloužíme si mít na Hradě někoho, jako je ona,“ zdůraznila 29letá maminka na mateřské dovolené Klára a dodala, že od jiných kandidátů Nerudovou odlišuje její srdečnost. „Kampaně Babiše nebo Pavla jsou moc na sílu a masivní. Ta Nerudové je milá,“ domnívá se.

Bude taková kampaň fungovat? Například marketingový odborník Ondřej Tyleček vyzdvihl, jak bývalá rektorka svým heslem „Naděje na lepší časy“ přináší pozitivní emoce i vizi pro budoucnost. Jenže vše podle něj může nakonec vypadat natolik perfektně, že to nemusí působit autenticky. „Čas ukáže, zda její komunikační tým nechává projevit osobnost a názory kandidátky, nebo zda jen velmi precizně implementuje výsledky výzkumů,“ podotkl.

Starce v úřadu nepotřebujeme

Na akci dorazila se svým potomkem i 32letá Alžběta. „Jsem už asi rozhodnutá, že budu volit Nerudovou. Sem jsem si své rozhodnutí přišla potvrdit. Zaujala mě svou osobností. Jednoznačně pro mě ze všech kandidátů vychází nejlépe,“ doplnila maminka na mateřské dovolené. Podobný názor má i 66letá seniorka Marta.

„Když byla paní Nerudová v Rakovníku poprvé, byla jsem nemocná. Nyní jsem si termín hlídala, abych ho nezapomněla. Rozhodně ji podporuji, je to má první volba,“ svěřila se CNN Prima NEWS. Jedna z mála seniorek, které v sále seděly, doufá, že lidé „nejsou blázni“, aby Nerudovou v lednu nepodpořili. „Je mladá a chytrá, tam nahoře nepotřebujeme starce,“ řekla.

Přesto se nebrání ani podpoře generála Petra Pavla, pokud by se Nerudová do druhého kola voleb nedostala: „Babiše ale určitě ne, toho jsem nikdy nemusela.“ Osobně ji jako seniorku zaujala pracovní minulost Nerudové v důchodové komisi. „Líbí se mi, že prosazuje změnu, která by pro lidi byla lepší. Ne, aby si lidé jen brali, také musí něco dávat, ale aby to bylo spravedlivější,“ doplnila seniorka.

V průběhu debaty Nerudová zdůraznila, že Česko potřebuje důchodovou reformu. „Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka mě ujišťoval, že do konce roku 2023 reformu předloží ve Sněmovně. Pevně věřím, že se to snad po více než 30 letech podaří,“ uvedla. Premiér Petr Fiala nicméně oznámil, že současná vláda reformu pouze připraví, například s věkem odchodu do penze se hýbat nechystá.

Patří kandidátka do exekutivy?

Pětadvacetiletou Kláru překvapilo, jak byla akce nekonfliktní. „Na to, že byl sál plný, byla událost velmi klidná. Vliv asi mělo i to, že jediný, kdo měl proti Nerudové nějaké narážky, se po svém dotazu sebral a odešel,“ přiznala mladá žena.

Zmíněný kritický čtyřicátník v rámci diskuse poznamenal: „Chtěl jsem se zeptat, zda paní Nerudová neuvažuje spíše o svém dalším konání v exekutivě. Přiznejme si, to o čem jste mluvila (důchodová reforma či pomoc lidem od státu, pozn. red.), je spíše role v exekutivě, nikoli pravomoc prezidentky. Všichni dobře víme, že jako prezidentka máte strašně malou šanci tyto věci ovlivnit,“ vzkázal.

„Mám zkušenost vést jednání a dovést je ke shodě, získat si důvěru napříč spektrem – jak se povedlo v důchodové komisi. Bylo to díky tomu, že jsem nikdy nebyla členem žádné strany. Zástupci poslaneckých klubů mi důvěřovali, že nestraním Pepíkovi nebo Frantíkovi, ale že zkrátka navrhuji řešení, které je principiálně správné. To mi jako kandidátce na prezidentku dává obrovskou výhodu,“ reagovala na dotaz Nerudová.

Česká Čaputová? Srovnání nám nevadí

Nerudová nejen podle kurzů sázkových kanceláří, ale i podle politologů a komentátorů, patří v posledních měsících mezi favority a její šance posilují. Redakcí oslovení lidé v rakovnickém sále se shodli, že se bývalá rektorka dostane do druhého kola voleb. „Už dlouho si myslím, že žen v politice je málo. Od ní je to dobrý krok, že chce pro lidi něco udělat. Zuzanou Čaputovou na Slovensku to začalo,“ uvedla seniorka Marta.

A jak se k častému srovnávání Nerudové se slovenskou prezidentkou stavěli účastníci mítinku? „Každá má něco. O Nerudové se v legraci říká, že je ‚Čaputová z Wishe‘ nebo ‚Čaputová 2.0‘, to mi ale přijde zcestné. Jsou to odlišní lidé, každá pracuje v jiném státě,“ řekla pro CNN Prima NEWS pětadvacetiletá Klára.

Zvolení Nerudové by nicméně podle mladé ženy mohlo být užitečné i pro vztahy se Slováky. „Myslím, že se nyní dokážou Češi a Slováci spojit, začít spolu opět spolupracovat. S Nerudovou na Hradě budou mít sestry. Už to nebudou jenom bratři, ale budou mít něco společného. Obě ženy by se mohly inspirovat navzájem – Čaputová by na Slovensko mohla přinést něco od Nerudové a naopak. Ale uvidíme, jak to dopadne,“ dodala Klára.

Maminka Alžběta se Nerudovou snaží s Čaputovou nesrovnávat. „Přesto mi slovenská prezidentka připadá sympatická. Nevadí mi, že k ní paní Nerudovou někdo přirovnává,“ dodala. Totožný názor měli i oslovení studenti Nikol a Adam: „Obě mají správné názory. Přirovnání nám nevadí.“

Tagy: