REPORTÁŽ: Traktory jako Piráti z Karibiku či nenávist vůči Výbornému. Jak probíhá protest?

V Praze se tvoří další kolony s protestujícími zemědělci a jejich traktory.

Protestujícím zemědělcům vadí byrokracie a přístup vlády

Pondělní protest zemědělců v Praze působil jako velký spektákl. Hlučné traktory od rána zaplnily hlavní ulice města a minimálně zpestřily den mnoha místním. Samotná sešlost u ministerstva zemědělství už byla méně veselá. Ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) sklidil i přes snahu diskutovat dávku nenávisti.

Příjezd zemědělské techniky do probouzející se Prahy působil skutečně velkolepě. Traktory a jejich doprovodné vozy skutečně dominovaly hlavním pražským ulicím a dávaly o sobě hlasitě vědět. Start nového pracovního dne tak začal pro mnohé Pražany možná poněkud dříve, než původně doufali.

ČTĚTE TAKÉ: Zemědělci ucpali centrum Prahy. Podívejte se, jakým místům se raději vyhnout

Protestující řidiči chtěli rozespalému hlavnímu městu od brzkých ranních hodin předvést, jaké hity dokáží zahrát jejich klaksony. Z traktorů se tak pro pražské magistrále nesly melodie různých tanečních písní, či ústřední píseň filmu Piráti z Karibiku. Kdo měl náhodou v pondělí narozeniny, mohl si vyslechnout i melodii „Happy Birthday to You“.

Pořadatelé se navíc zřejmě poučili z chyb jiných protestů a magistrálu nezablokovali celou. Traktory zabraly pouze jeden jízdní pruh. Pražané navíc možná z obav volili jiné způsoby dopravy, takže se ani během ranní špičky netvořily žádné výraznější kolony.

Hlavní dějství se však odehrávalo u ministerstva zemědělství. Protestující si tam vytvořili solidní zázemí s několika mobilními záchody a především s polní kuchyní, odkud od brzkých hodin voněl guláš.

Mezi demonstrujícími se od rána pohyboval sám ministr. Z počátku to přítomní cenili a snažili se s ním o svých problémech diskutovat. To se však změnilo, když Výborný vyšel z budovy ministerstva podruhé, aby odpovídal na dotazy novinářů.

Dějiště bylo v té chvíli obklopené přítomnými zemědělci a dalšími protestujícími, kteří byli viditelně naštvaní, že Výborný hovoří s novináři, a ne s nimi. Přestože se poté rozhodl s lidmi mluvit, schytával spíše vulgární slova.

Situace se opakovala, když kolem jedenácté hodiny přebíral od organizátorů dopis a petici, která požadovala především ustoupení od Green Dealu. Přestože ministr znovu mezi lidi přišel, křičeli na něj hesla jako „demisi“ či „fialovej hnus“.

Ministra opakovaně nazývali lhářem a kritizovali jej, že se bojí mluvit s lidmi. Následně se nenávist přenesla také na přítomné novináře, kteří si podle přítomných zabrali Výborného pro sebe.

Lidé také požadovali, aby média poskytla ministrovi mikrofon, aby jeho slova slyšeli všichni. Nepochopili, že bez reproduktorů mu bude mikrofon k ničemu. Závěr mítinku byl tak hodně emocionální jak vůči ministrovi, tak vůči novinářům. Situace se znovu uklidnila, až když ministr vešel za velkého pískotu zpátky do úřadu.

Přesto mohla celá pondělní akce působit trochu klidněji, než jak se původně očekávalo. Dopravní kolaps v hlavním městě nenastal. Pouze dění před samotným ministerstvem zemědělství působilo jako tradiční protivládní protest posledních let.

Tagy:
traktor protest KDU-ČSL Praha Marek Výborný Piráti z Karibiku Ministerstvo zemědělství České republiky