Reportér Primy ve vesnici u Gazy. Pomáhali tu palestinským dětem, Hamás je upálil zaživa

Reportér CNN Prima NEWS Jakub Říha navštívil vesnici Netiv ha-Asara, kterou napadli ozbrojenci z Hamásu

Reportáž z vesnice u Pásma Gazy

Netiv ha-Asara je nejbližší izraelskou obcí u Pásma Gazy. Při vpádu ozbrojenců z Hamásu tam 7. října zemřelo 20 lidí. Ti, kteří přežili, ztratili stejně jako mnoho Izraelců iluze o tom, že by se v nejbližší době dočkali míru. Na místě natáčel reportér CNN Prima NEWS Jakub Říha.

Střelba a výbuchy z Pásma Gazy jsou kulisou posledních dnů u většiny obcí na jihu Izraele včetně osady Netiv ha-Asara. Z vesnice až k hranicím Pásma Gazy je to pěšky dvě minuty. Mnohé Palestince místní znali osobně a pomáhali jim.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vypalte Gazu teď hned. Jsme k nim zbytečně humánní, burcoval vlivný izraelský poslanec

„Celý život vozili děti z Gazy a Palestince do nemocnice a pak je zase odvezli zpátky na hranice. A teď je upálili zaživa. Dva staré lidi, kteří vždycky pomáhali,“ popsal Benny, obyvatel osady Netiv ha-Asara. „Kryt je jediné, co z domu zbylo. Mně to připadá, jako kdyby sem hodili thermobarický granát. Hodíte ho dovnitř a rázem tam je 3 000 stupňů Celsia. To nemůže nikdo přežít,“ řekl mluvčí Izraelských obranných sil David Baruch.

Není překvapením, že místní přeživší jsou zahořklí, a to nejen vůči teroristům. „Dřív jsme rozlišovali mezi Palestinci a Hamásem. Naneštěstí kvůli záběrům, které jsme viděli, mnoho těch vražd a strašných činů, neprovedl pouze Hamás, ale také běžní lidé,“ uvedla Hila Fenlonová, obyvatelka osady Netiv ha-Asara. I když izraelská armáda má informace o tom, že i vstup běžných lidí mohl být organizovaný, pocity mnoha Izraelců to nezmění. „Bezpečnost mých dětí je pro mě nejdůležitější. Jestli musí zničit všechny teroristy, celou Gazu, aby byly moje děti v bezpečí, tak já to vidím jako řešení,“ řekl Benny.

Při rozeznění poplachu mají místní doslova vteřiny na to, aby se schovali do krytu. „Máme asi tři nebo čtyři vteřiny. Takhle jsme žili posledních 22 let,“ řekla Fenlonová. Sirény se při natáčení reportáže naštěstí nerozezněly, ale reportér CNN Prima NEWS Jakub Říha se musel schovat kvůli tomu, že poblíž systém Iron Dome sestřelil rakety Hamásu.

Někteří místní se do osady Netiv ha-Asara i přes vše, co se stalo, chtějí vrátit. „Rozhodně se sem vrátím zpět, ale nejsem si jistá, že celá komunita to může říct s takovým přesvědčením jako já,“ popsala Fenlonová.

Tagy:
Izrael Pásmo Gazy Hamás Gaza Jakub Říha Izraelské obranné síly Netiv ha-Asara David Baruch