Lidí máme dost, chybí zbraně. Při obraně Kyjeva máme výhodu, tvrdí ukrajinský důstojník

Rozhovor s ukrajinským podplukovníkem

Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno se aktuálně nachází v ukrajinském Kyjevě. Vyzpovídal podplukovníka z Velitelství pozemních sil Serhije Melničuka. Ten prozradil, co nepřítele, ale i samotné Ukrajince trápí nejvíce.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu oznámil, že Ukrajina od začátku invaze přišla o 1 300 vojáků. Ztráty ruské strany ale podle něj mají dosahovat už téměř 13 tisíc lidí. Obě strany se zároveň potýkají s logistickými problémy.

Ukrajinská armáda podle podplukovníka Serhije Melničuka z Velitelství pozemních sil potřebuje především dodávky zbraní k likvidaci obrněných vozidel. „Co se týče lidských sil, zásoby máme velké. Problém máme s ozbrojením, jelikož Rusko má mnohonásobně větší armádu. Co se týče obrany Kyjeva, tak tam hraje roli nejen ukrajinská armáda, ale i přírodní překážky, přes které se ruská armáda musí také dostat,“ popsal Melničuk.

Co ukrajinští vojáci potřebují?

„Nakonec to vypadá tak, že Rusové přijedou, musí zastavit a naše armáda je zneškodní. Zneškodňujeme jak jejich vojáky, tak techniku. Ale abychom v tomto mohli pokračovat, potřebujeme více zbraní. Jsme malý stát, dodávání vybavení k likvidaci obrněných vozidel a letounů je nyní nejpotřebnější,“ dodal Melnišuk.

Rusko zatím neprojevilo žádné známky toho, že by změnilo svůj kurz. Ruští představitelé nepoužívají slovo „invaze“ a tvrdí, že západní média neinformují o tom, co označují za „genocidu“ ruskojazyčného obyvatelstva na východě Ukrajiny. Západ takové obavy opakovaně odmítl.

Putin tvrdí, že „speciální vojenská operace“ na Ukrajině je nezbytná k zajištění ruské bezpečnosti poté, co Spojené státy rozšířily členství v NATO až k ruským hranicím a podpořily prozápadní vůdce v Kyjevě. Ukrajina říká, že bojuje za svou existenci, zatímco Spojené státy a jejich evropští a asijští spojenci ruskou invazi odsoudili. Čína vyzvala ke klidu.

Tagy: