Pokud Putinovi rupne v bedně, může jadernou bombu použít, říká vojenský expert

Válečný veterán Lumír Němec

K věci (325)

V zoufalství by Rusko mohlo sáhnout jak po chemických zbraních, tak po těch jaderných. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to připustil válečný veterán a vojenský expert Lumír Němec. „Jestli Putinovi poteče do bot a dostatečně mu rupne v bedně, tak nevylučuji, že nějakou malou taktickou jadernou bombu použije,“ dodal.

Rusko od začátku války na Ukrajině naznačuje, že se neobává použít jaderné či chemické zbraně. Podle Němce se může jednat o krok ze zoufalství i snahy podrýt ukrajinskou morálku. „Krátce po začátku války se objevily zprávy, že Putin nechal aktivovat otce všech bomb, což je nejsilnější termobalická bomba. Krátce poté se objevily záběry raketometu TOS, který je schopen je odpalovat. Na Ukrajině je, ale je otázka, zda ho použijí,“ uvedl.

Pokud by se Putin rozhodl použít chemické zbraně, jednalo by se podle něj o likvidaci všeho živého. „A to bez ohledu na to, zda jde o vojáka nebo civilistu. Je to akt zoufalství a neuvěřitelné agrese. Putinovi ale do hlavy nevidím,“ podotkl. V otázce jaderného arsenálu však nevylučuje, že by ruský prezident mohl takovou střelu použít.

„Máme dva druhy jaderných zbraní: strategické, což jsou ty velké bomby, a taktické. Ty se využívají například k likvidaci přehrady nebo na menším prostoru. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet. Asi bych ale nevyloučil to, že jestli Putinovi poteče do bot a dostatečně mu rupne v bedně, že nějakou malou taktickou jadernou bombu použije,“ uvedl.

Putin nemůže odejít bez zisku

Za hlavní problém však Němec považuje to, že Putin na Ukrajinu vyrazil s určitým záměrem. „Dnes si nemůže dovolit vrátit se a říci, že ‚se to nepovedlo, máme tam 15 tisíc mrtvých a stáhneme se‘. Bude se snažit něčeho dosáhnout, buď silou, nebo se pokusí s Ukrajinou vyjednávat. Vždy ale bude chtít něco získat,“ pokračoval.

To dokazuje i změna ruské taktiky. „Z okolí Kyjeva se stáhli. Na co nyní útočí? Na Mariupol, kde mi přijde, že chtějí získat jihovýchodní část Ukrajiny, aby se dostali na Krym. Když toto území obsadí, tak budou ochotni jednat. Putin může chtít nechat si Luhanskou oblast a tento pás. Bude moci říci, že něco získal,“ nastínil.

Dodal, že o měkké strategii ze strany Ruska na Ukrajině, již nemůže být řeč. „Podívejte se, jak vypadá Mariupol a Charkov a jak vypadala města před válkou. Rusko útočí na divadla, školy a jiné civilní cíle. Snaží se demoralizovat obyvatele a přimět je, aby se vzdali. Je to psychologická válka. A to, co Rusové provádí, je bohapustá genocida, nic jiného,“ uzavřel.

Tagy: