Festival naháčů čeká revoluce: Ženy se zúčastní prastaré tradice při zahánění zlých duchů

Ženy v Japonsku budou mít poprvé po 1250 letech příležitost zúčastnit se tradiční slavnosti Hadaka Macuri, které se také přezdívá festival naháčů. Každý rok v únoru se během něj vydávají do ulic města Inazawa tisíce mužů oblečených pouze v bederních rouškách a ponožkách, aby rituálně zahnaly smůlu a zlé duchy. Pořadatelé letos přizvali na část festivalu asi 40 žen, ty ale budou na rozdíl od mužů oblečené, napsal deník The Guardian.

Jednou z žen, které se dostaly do premiérové skupiny účastnic, je 36letá Ajaka Suzukiová, která za větší otevřenost festivalu léta bojovala. Novinářům na tiskové konferenci řekla, že o účasti na slavnosti snila od doby, kdy byla malá. „Mohlo se mi to splnit, jen kdybych byla chlapec,“ citoval ji deník Jomiuri Šimbun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdechněte, křičel žhář z Kjóta na animátory. Dostal trest smrti za masovou vraždu 36 lidí

Vyvrcholením festivalu je pochod mužů k šintoistické svatyni. I v chladném počasí na sobě při něm mají pouze bílé bederní roušky, ponožky a čelenky a na závěr se snaží ve velké tlačenici uspět a dotknout se jednoho „vyvoleného“, na kterého tak přenesou všechnu smůlu a neštěstí, které by je mohly čekat v nadcházejícím roce.

Ženám se letos v Japonsku poprvé po 800 letech otevřel i ohňový festival Kacube v prefektuře Šiga, v jiných ohledech ale země dál lpí na tradicích. Týká se to například zápasů sumó, kde ženy nesmějí vůbec vkročit do zápasnického kruhu dohjó. V roce 2018 se musela japonská asociace zápasu sumó omluvit zdravotnicím, které do ringu přispěchaly poskytnout pomoc místnímu starostovi, ale byly z něj vykázány.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dojemná zpověď Tchajwance: Obdivuji Izrael i Ukrajinu. Bojují proti tyranům za existenci

Tagy: